Vilka är dina viktigaste frågor?
Jag är fotograf. Du är fotograf. Och ändå jobbar vi förmodligen med helt skilda saker.
Trots att vi har olika inriktning har vi en massa gemensamma kunskaper och likartade behov, och SFF ska försöka tillvarata och bevaka både dina och mina intressen. Plus nästan 2 500 andra medlemmars behov.
Så vad skiljer egentligen dig och mig från »vem som helst med en kamera«? Inom ett proffsförbund torde skillnaden vara att vi har fotografin som yrke. Men SFF:s undersökning visar att den där yrkesbenämningen inte nödvändigtvis betyder att medlemmarna kan försörja sig på fotografi.
Varför är det så? Finanskris? Den digitaliserade tidsåldern? Myten om den svältande konstnären? Kanske påverkar alltihop just dig, kanske ingetdera. Men SFF:s yrkesundersökning vill vi ska visa hur arbetslivet ser ut för oss och för andra, för att hjälpa alla medlemmar att hitta nya möjligheter för yrkesfotografi de närmaste tre till fem åren.
Undersökningen består av två delar: en rapport och en interaktiv webbplats, där du som medlem kan berätta hur just din verklighet som yrkesfotograf ser ut, vilka förändringar och vilka möjligheter du ser. Tillsammans kan vi rusta oss bättre för framtiden, och SFF som förbund får det lättare att förstå dina, mina och närmare 2 500 andra medlemmars behov.
»Nio sätt att förutspå din framtid som fotograf« är en av rubrikerna på webbplatsen, eller »wikin«, http://sfotosurvey.wik.is.
En del av innehållet är självklart, annat värt att höja på ögonbrynen inför. Läs mer och bidra själv genom att skriva på wikin. En grogrund finns redan.För många framstår fotografer som en gnällig yrkesgrupp. Och i lågkonjunktur är de flesta gnälliga. I bistra tider måste vi tänka nytt. Det är bra. Men visst gammalt gnäll måste vi ändå fortsätta med, för det räcker förstås inte att bara kartlägga SFF och medlemmarna med undersökningar.
De nämnda nio sätten i SFF:s yrkesundersökning och tidigare erfarenheter visar att förbundet måste jobba mot:
• nya betalningsmodeller. Låter det osexigt? Kanske, men som yrkesfotografer måste vi utnyttja medieutvecklingen för att hitta nya sätt att arbeta och att få betalt för vårt arbete.
• bredda kompetensen för medlemmarna – och samtidigt lyfta fram den unika kompetens som just yrkesfotografer har. En översyn av SFF:s flora av kurser kommer att genomföras.
• upphovsrätten. Ja, det är ett ständigt jäkla tjat om denna, men SFF måste hjälpa till att skydda dina verk, lika mycket inom sociala medier som på de stora drakarnas gammelmedier.
• ökat samarbete och mer idékläckning medlemmar emellan, genom att skapa nya mötesplatser, både fysiska och elektroniska. Ny webb, nytt nyhetsbrev och ny informatör kommer att kunna hjälpa dig redan under hösten 2009.
• lobbyverksamhet. För att befästa fotografin som en del i kulturen. Låter det fjärran från din yrkesvardag som fotograf? Det är det inte. Kulturpolitikens syn på fotografin återverkar på oss alla som enskilda fotografer. Kulturutredningen blev väldigt kritiserad och underkänd även i SFF:s remissvar. Museiutredningen fick också hård kritik.Ovanstående är för närvarande några av SFF:s viktigaste frågor. Vilka är dina? Tveka inte att höra av dig om du har något på hjärtat. Smått som stort.
Ha en riktigt skön sommar och vila ut inför hösten då vi tar nya tag.
PELLE KRONESTEDT