Säkerhet

Försäkringar är förstås viktiga för att känna sig trygg men det finns andra aspekter av säkerhet som kan vara bra att tänka på. Här samlar vi information om IT-säkerhet, bluffakturor och företagskapning. 

Bluffakturor
Det kommer regelbundet nya försök från bedragare att ta betalt för något som inte har beställt, eller något som du har lurats att beställa. Om du drabbas är det viktigt att du direkt bestrider fakturan, och om du misstänker någon form av bedrägeri ska du också göra en polisanmälan. Här hittar du Företagarnas checklista för dig som fått en bluffaktura. Läs mer

IT-säkerhet
Något som har blivit ett allt större hot för inte minst företagare är olika typer av cyberbrott. Det kan röra sig om allt från stölder av kreditkortsuppgifter till att bedragare tar kontroll över din dator och kanske förstör en del av innehållet. Ett ordentligt antivirusprogram är ett måste. Se också till att kontinuerligt uppdatera operativsystem, program och appar så att du har tillverkarnas senaste säkerhetsuppdateringar. Men det gäller även att vara vaksam och försiktig om det dyker upp något som verkar skumt. Några grundregler:

  • Tänk dig för innan du klickar på okända länkar eller bilagor.
  • Använd tvåfaktorsautentisering vid inloggning om det går.
  • Använd en digital brevlåda för all post från myndigheter.
  • Var noga med att ha starka och unika lösenord – använd gärna en lösenordshanterare.
  • Ha skärmlås på företagets samtliga datorer, mobiler och surfplattor.

En helt annan typ av IT-säkerhet är att se till att ha bra backup-lösningar och rutiner. Se till att du kan jobba vidare så snabbt som möjligt om datorn skulle bli stulen eller du spiller en kopp kaffe över den. Här kan du läsa mer om att skapa stabil backup.

Företagskapning
En företagskapning sker genom att någon på falska grunder skaffar sig rätt att företräda ditt företag. Ett av de bästa sätten att skydda sig är att skaffa en digital brevlåda. Då får du ett meddelande från Bolagsverket via sms eller e-post om att det har kommit in en anmälan om ändring av styrelsen eller ny adress vilket ger dig möjlighet att snabbt agera innan skadorna blir stora.

En typ av kapning är när någon har lyckats kapa ditt konto på sociala medier. Om du har blivit utelåst från ditt konto kan du försöka återställa lösenordet genom att be tjänsten att skicka ett återställningsmejl. Om inte det hjälper, läs instruktionen på den aktuella sociala medie-plattformen hur du eventuellt kan återfå åtkomsten på annat vis. När du väl fått åtkomst så ändra ditt lösenord direkt, logga ut från alla inloggade enheter, kontrollera att inga inställningar ändrats och varna dina kontakter om att ditt konto varit kapat. Som preventiv åtgärd, använd alltid tvåfaktorsautentisering om den aktuella sociala medie-plattformen erbjuder det.

Företagarguiden

Tillbaka till Företagarguidens första sida. Läs mer
Företagarnas checklista för dig som fått en bluffaktura. Läs mer
Läs mer om hur du kan tänka kring din backup här. Läs mer
På Internetstiftelsen hemsida hittar du mer råd och tips om kapning och råd hur du agerar om du kapats på sociala medier Läs mer

Illustration: Madelen Lindgren