Recension | 22 Juni 2006

Älskade fjäll

Älskade fjäll

Älskade fjäll
En vandring genom tre sekler

Svenska turistföreningen

FJÄLLTURISM ÄR en fråga mest för män. Det förstår man när de 22 medarbetarna i Älskade fjäll presenteras och endast fyra är kvinnor. Älskade fjäll En vandring genom tre sekler är Svenska turistföreningens årsbok 2005 och perspektivet, den manliga dominansen till trots, ändå rätt könsneutralt. Det här är ingen reseguide utan en antologi med reportage och mer allmänna översikter.

Här finns kapitel om fjällförare, fjällväxtkurser, om hur fjällen skildras i konst och litteratur, om hur fjällturismen började och inte minst intressant om konflikter kring bruk och ägande av fjällvärlden. Det är anekdoter från förr och nu, matkapitel och förstås kapitel om prylarna. Längst bak presenteras de egna anläggningarna.

Årsboken är till formen som en komprimerad version av deras tidning Turist, fast förstås tjockare och redaktionen har använt fotografierna offensivt. De låter det fritt illustrera och bre ut sig; inte bara för att illustrera reportage och redovisa intervjuade personer. De historiska bilderna är de roligaste, särskilt den när rallarna fotograferats tillsammans med ett urspårat lok på Riksgränsbanan. Mårten Leo har gjort formen.

Flera samtida fotografer deltar, bl a Claes Grundsten, Jens Olof Lasthein, Hans Nelsäter, Felix Oppenheim, Fredrik Schlyter och Michael Tjelder.

MARIE NILSSON