Recension | 31 Dec 2002

Faktaböcker: geografi och kulturhistoria

Faktaböcker: geografi och kulturhistoria

Avenyn
Håkan Berg
Warne förlag

Boken om Västra Götaland
Håkan Berg (foto) Anders Franck (red)
Warne förlag

Dalhalla – ett musikaliskt mirakel
Martin Litens (foto) Ingalill Hellman, Stigbjörn Bergensten (text)
Gullers

Hornborgasjön
Tore Hagman, Jan Töve(foto), Stefan Edman (text)
Naturvårdsverkets förlag

Bygden kring berget
Christer Hallgren (foto) Agneta Tjäder (text)
Warne flörlag

Lappland fjällvandrarens dröm
Kurt Kihlberg
Förlagshuset Nordkalotten

Simrishamn på Österlen
Roland Möllerfors
Artograf förlag

Mellan skyar och ha
Jens Wahlstedt
Wahlström&Widstrand

BÖCKER MED SYFTE ATT marknadsföra en ort, region eller företeelse lyfter sällan bortom ytlig turistinformation. Därför brukar dessa sällan ha intresse för någon större allmänhet. Inte heller brukar de överraska. Ett annat mål har dock Avenyn från Kopparmärra till Poseidon – enligt redaktören Totte Wiberg – med ambition att vara stillsamt debattinlägg mot hur Kungsportsavenyn blev känd under EU-toppmötet 2001 i Göteborg. Håkan Berg har fotograferat och boken innehåller många vardagsbilder. Dock alltför många, för de redan sedda vykortsmotiven och mängden skulpturdetaljer skymmer bilder från ett annat Göteborg, som blir levande och tilltalande via uppmärksammade deltaljer, interiörer och Avenyn i snö.


Håkan Berg har också fotograferat huvudparten av bilderna i Boken om västra Götaland; en reseskildring kombinerad med berättelse om området och dess historia.
Som regional marknadsinformation är den ovanligt seriös genom att man valt bort givna turistmål och i stället har fokus på vardagsmiljöer. Den innehåller ovanligt mycket fakta och bildmaterialet är variationsrikt; varken tillrättalagt eller insmickrande.

Dalhalla är kalkbrottet utanför Rättvik som omvandlats till arena för stora musikevenemang. Föreningen Dalhallas vänner har låtit skildra detta förlopp samt olika föreställningar i Dalhalla – ett musikaliskt mirakel med texter av Ingalill Hellman och Stigbjörn Bergensten och foton av Martin Litens. Det här är en marknadsföringsbok för platsen och trakten samt för att hedra de närmat sörjande, med t. ex. ett 8-sidors porträtt av grundarna: eldsjälen och operasångerskan Margareta Dellerfors. Oundvikligt innehåller den förstås också en del självskrivna turisttips om Dalarna.


Boken Hornborgasjön är en ambitiös satsning från Naturvårdsverket om en numera spännande artrik fågelsjö med fotografier av fåglar i närbild och landskapsvyer. Stefan Edmans kunniga text är informativ men berättelsen binds ihop av alltför många jag sitter – jag ser – jag stannar och har också ibland ett lite störande uppjagat tonfall. Landskapsbilderna är rena, detaljerade och tydliga. Alla bildelement får samma värde men ändå förmår Tore Hagman och Jan Töve lyfta fram det vikiga i motivet. De utgör en registrerande och redovisande berättande, så gott som alltid befriade från sentimentala anspelningar. Det är påfallande välgjort och ovanligt intressant naturfotografi.

Kinnekulle vid Vänern under 1000 år skildras i Bygden kring berget. Agneta Tjäder och Christer Hallgren presenterar slott och gods, kyrkor, goumetrestauranger, några ”märkvärdiga platser” samt gör lite vinreklam,. En handfull vanligare yrkesutövare slinker in bland de trevliga godsägarfamiljerna, som skiljs ut i svart-vita foton med kontrollerade leenden enligt vedertagna koder för företagsbeställda direktörsporträtt.
Christer Hallgrens fotografi kommer till sin rätt i många välkomponerade interiörer och exteriörer, men bildmaterialet blir ojämnt med klichéfoton på bokskog, kor och syrener.

Roland Möllerfors många arkivbilder, är utgångspunkt i Simrishamn och Österlen; staden, lägena och kusten. Mestadels stadsbilder ackompanjeras av bildtexter på svenska, tyska och engelska. Dessa är av typen "färgglädjen gör både bofasta och besökare på gott humör, antingen det är sommar eller vinter" och innehåller endast i undantagsfall någon saklig faktainformation.

"Och finns det något jag ångrar från alla mina fotografiska resor i Lapplandsfjällen, är det all den tid som ödslats på ytliga bilder av fjälltoppar och vackra vyer – dyrbara timmar som kunde ha ägnats till dokumentation av den sista kvarvarande generationen genuina fjällbor som ännu levde kvar i sina stugor och visten vid 1960-talets början." Citatet kommer från Kurt Kihlström som tidigare gjort en lång rad böcker om Lappland. I nya boken Lappland fjällvandrarens dröm och längtan finns ändå en del panoramafoton – de flesta från 70-talet – men också tillitsfulla porträtt och möten med äldre fjällbor.
Det är en ganska rörig bok med olika sorters text och bild; texten löper parallellt också på engelska. Men den har ändå en tydlig riktning och är generös och innehållsrik. Kurt Kihlströms personliga inlägg om fjäll-, landskaps- och dokumentärfotografi är ovanlig i dylika sammanhang. Presentationen av fjällfotografins pionjärer är också intressant.


Mellan skyar och hav – strandhugg i Stockholms skärgård är Jens Wahlstedts åttonde egna bok och en rejäl coffetable-bok för husägare i Möjaskärgården avseende format, innehåll och tryckteknisk kvalitet. Jens Wahlstedt är en driven skribent men bildmaterialet bjuder inga större överraskningar: fåglar, skärgårdsmotiv från Möja och Stora Nassa. Konceptet bygger på att läsaren redan sett och tycker om miljöerna och således blir förtjust vid igenkännandet. Fast de två bästa bilderna i boken avviker från detta koncept. De har mästerfotografen Lennart Nilsson tagit på Kalle Schewen 1951.

MARIE NILSSON