Recension | 31 Dec 2002

I miraklers tid

I miraklers tid

I miraklers tid
Claes Gabrielsson (foto)
Maja Hagerman (text)
Prisma

MAJA HAGERMAN OCH CLAES Gabrielson berättar om kristendomens tidiga år och hur den etablerade sig i Sverige i I miraklers tid. Boken är en vetenskapligt hållen kultur-, konst- och idéhistorisk skildring, utgiven av Prisma. Längre essäer varvas med korta impressionistiska texter kring olika motiv; genomgående kompletterar och fördjupar text och bild varandra

Maja Hagerman utgår från de första kristna i senantikens Rom som chockade sin samtid genom att bryta tabugränsen mellan liv och död. En gravkult utövades vid martyrernas ben och mässor hölls i katakomberna. Claes Gabrielson gestaltar detta visuellt genom att visa de spår som finns kvar och medeltidskyrkornas martyrbilder. De grafiskt effektiva fotografierna gör medeltidskonsten ännu vackrare än i verkligheten, där föremålen ofta är små och oansenliga.

När kristendomen kom till Sverige på 1100-talet, blev det en explosionsartad byggrusch. Bara i Skåne byggdes 350 stenkyrkor på 80 år. Gabrielsons raka och avmystifierade bilder visar hur kyrkorna placerades i landskapet, nära gravhögar och på höjder.

I ett avslutande kapitel berättas att många medeltidskyrkor revs i slutet av 1800-talet och ersattes av större kyrkobyggen. I spetsen för rivningarna stod kulturpersonligheter som Esaias Tegnér, biskop i Växjö.

KARIN KÄMSBY