Topptur
Topptur. Narvik • Riksgränsen • Björkliden • Abisko
Lars Thulin (foto)
Mikael af Ekenstam (text)
Mikael Engblom (form)
tt förlag
FJÄLLTOPPAR är något som alltid har lockat människor, skriver författarna på baksidan av guideboken Topptur. Narvik • Riksgränsen • Björkliden • Abisko. Mikael af Ekenstam, Lars Thulin och Mikael Engblom är sedan flera år etablerade skidåkare med professionella erfarenhete. De har gedigen kunskap att förmedla när de guidar till 71 toppmål i norska och svenska fjällvärlden; toppar som de tycker är finast och mest intressanta ur skidåkningssynpunkt (utförs-, telemark- eller snowboardåkning). I Norge är detta fjällen kring Ofotfjorden och i Sverige vår nordligaste fjällvärld mellan Abisko och Riksgränsen.
Toppturstraditionen och en hel vintersportregion växte fram med malmen och järnvägen. 1890 bildas LKAB i Kiruna, strax därefter byggs järnvägen vidare från Gällivare till Kiruna och Narvik där det finns en isfri hamn för malmskeppning. Parallellt tar turismen fart. 1902 bildas Narviks turistförening och strax därefter bygger STF i Abisko.
Varje tur presenteras med kort information om toppen, fakta om utrustning, access, säsong, karta, guidetips, höjd över havet, tid, svårighetsgrad, olika alternativ för upp- och nedfart, kartbild, samt en eller två halvsidesfotografier. Texterna är korta med enkla och tydliga beskrivningar. Men uppslagen är inte ett dugg komprimerade, tvärtom är Topptur snyggt formgiven med luftiga sidor och hög kvalitetskänsla.
Den pedagogiska ambition som finns i texterna är inte lika konsekvent i bildmaterialet. Många fjälltoppar blir det förstås, men det är ibland lite svårt att få en föreställning om hur de faktiskt ser ut och att särskilja dem sinsemellan; särskilt i fotografierna från Norge. Lika ofta illustreras turerna av smöriga och häftiga skidåkarbilder, vilket i och för sig berättar om känslan i turerna istället för att beskriva omgivningen. Skillnaden mellan A.M. Ahléns makliga svartvita gruppfoto från 1903 på Wassijaure skidförening där herrarna har kostym och de två damerna lång kjol och hatt, till dagens välutrustade åkare i praktisk färgglad skidutrustning som susar nerför lössnö och branter är talande.
Den innehållsrika Topptur har mest att ge kräsna skidäventyrare men det finns också förslag på nybörjarturer. Två kapitel berättar om utrustning och säkerhet. På www.topptur.nu finns uppdateringar samt teasers om turerna i nästa guide.
MARIE NILSSON