Recension | 11 Maj 2007

Utflykter kring Öresund

Superhjälten är en berättelse om Kjells väg in i tonåren, där identiteten prövas och serietidningshjältar tar plats i vardagen. Det är en fotoillustrerad novell skriven av Andreas Palmaer om pubertetens och tonårsidentitetens våndor; gjord med glimten i ögat. Johanna Raukola har lyckats levandegöra sina iscensättningar i ett varierat bildmaterial och hennes fotografier balanserar trovärdigt nära texten samtidigt som de är självständiga illustrationer.

Kan man ha behagliga upplevelser i tandläkarstolen? Jag är inte säker på att de med tandläkarskräck blir särskilt lugnade av att ha läst Hos tandläkaren. Runt de fyra olika patienterna, vimlar det av borrar och slangar. Och det är ju så det ser ut när man är på tandläkarbesök och boken ska väl användas i pedagogiskt terapeutiskt syfte. Närbilder på munnar med olika instrument gör det inte precis hemtrevligare.
Men alla patienter ser lugna och glada ut på Erja Lempinens fotografier, antagligen beror det mer på hennes förmåga att skapa en personlig kontakt och avslappnad atmosfär än att tandläkarbesöken i sig lockar till skratt.

Svempa är intellektuell och konstnär. Tillsammans med andra konstnärer och handledare arbetar han på ateljé Lilla Frans. Svempas alla färger skildrar vägen från inspiration vid studiebesök på Medelhavsmuseet till färdig målning av Tutankhamun. Det är ljust, lätt och distinkt fotograferat av Patrick Miller med flera fina porträtt. Tyvärr har Mattias Grosins text väl svårt att lämna bilderna och berätta en egen historia.

Med Utflykter kring Öresund ger LL-förlaget ut något så ovanligt som en reseguidebok. John S. Webb och Sören Sommelius har åkt omkring i Öresundsregionen.

De guidar där initierat till olika platser och fenomen med större eller mindre ryktbarhet, som t ex Malmös nya bibliotek, kärnkraftverket Barsebäck med redovisning av debatt om kärnkraft och oro i Danmark, tips om cykeltur på ön Ven, Turarna, dvs de som åker färja mellan Sverige och Danmark för att köpa billig öl i Danmark. Sommelius korta faktatexter lyckas i komprimerad form få med relevant information från då- och nutid; de kompletterar väl Webbs sakliga och innehållsrika fotografier. Boken innehåller många bilder och möjligen blev alltför många därför väl små – eller var det bokens format som var i knappaste laget? M.N.