Redaktionellt | 26 Sept 2023 | Martina Strand Nyhlin

Alexander Crispin fångar det spontana

Alexander Crispin vill att människor ska bli glada när de ser hans bilder. Under en mer än 30 år lång karriär har han upplevt en era som han tycker utgjort fotografyrkets mest spännande tid. Text: Martina Strand Nyhlin.

Alexander Crispin fångar det spontana

Foto: Alexander Crispin för Diablo Swing Orchestra

– Jag har fått vara med när en bild var en bild och inte skulle hålla för tusen olika format. Jag har stått i mörkrum och hängt i fotoaffärer med andra fotografer. Från det analoga till dagens digitalisering och framtidens AI-lösningar.

Alexander Crispin kan få sina uppdrag på allt från en hastigt nedklottrad servettskiss till ett brief som en reklambyrå skissat på i ett halvår. Men han känner alltid skaparfrihet och löser uppdragen med metoden ”overprepare and underrehearse”.

– Jag vill vara ordentligt förberedd, men gillar också när det händer saker i bilden man inte hade tänkt ut på förhand. Till exempel ”vad fint det blev när ljuset kom så av en händelse”, säger han.

För Ellevio

Att definiera vad det är som får honom att sticka ut som fotograf tycker han är svårare att svara på. En helhet med ljus, sublim regi och rörelse är han inte ensam om.

– Men jag brukar vilja att bilden ska göra att man drar på smilbanden. Jag har svårt för pretentiösa bilder, säger han.

Han fångar det spontana skrattet, det oväntade rörelsemönstret, låter bygga en lägenhetskorridor i en låda, så att människan som fotas i den ser ut som en jätte. Numera syns allt fler djur i hans arbete. Nyligen visades hans globala kampanj för djurfoder-jätten Royal Canin på ett prestigefyllt galleri i Paris och i höst turnerar samutställningen till New York.

– Djur är det bästa jag vet, även om det är riskabelt att fota djur, för du kan inte kräva något av dem. Men det är oftast bilderna med djur som människor minns, säger han.

Foto: Alexander Crispin

Åren i yrket har varit toppar och dalar. Men inget annat jobb tickar ändå i lika många ”boxar” som fotografyrket. Man får vara uppfinnare, problemlösare, entreprenör, kreatör och spindeln i nätet.

 Jag har alltid undrat vad jag skulle bli när jag blir stor. Men idag är jag allt mer säker på att det är fotograf, säger han.

Framtidsdrömmarna är att fortsätta lösa kommande fotouppdrag. Men parallellt finns en helt annan idé – att låta döttrarna starta en glasskiosk i studion på Östgötagatan.

– Studion är så fin och passar bra till mer än foto. Om det blir som jag vill så sommarjobbar mina döttrar och säljer gelato där nästa år, säger han.

Foto: Selma Crispin

Namn: Alexander Crispin
Hemsida: alexandercrispin.com
Instagram: @studioalexandercrispin

Prenumerera på Fotografisk Tidskrift

Här tecknar du en prenumeration på Sveriges äldsta och mest aktuella fototidskrift. Fotografisk Tidskrift har engagerat fotografer sedan 1886. Läs mer

Foto: Jenny Gustafsson