Redaktionellt | 25 Aug 2022 | Jenny Morelli

All världens fotografi till Landskrona 2022

Den 2-18 september förvandlas återigen Landskrona till en myllrande fotometropol – där fotografi både intar de kulturella finrummen och tar plats i parker och på stadens gator.  Festivalen har under årens lopp utvecklats till att bli mer och mer internationell.

All världens fotografi till Landskrona 2022

"80 Miles to Atlantis", foto: Imane Djamil

Vad sägs till exempel om ukrainska Elena Subachs Grandmothers on the Edge of Heaven. En poetisk hyllning till far- och mormödrar på den ukrainska landsbygden, deras kläder och den lokala kulturen.  Australienska fotojournalisten Philip Blenkinsop visar The Australian Wildfires. Danska Tina Enghoff och Kamille Nygårds visar Go Sit in Your Cell and the Cell Will Teach You Everything visas i den synnerligen svårkurerade platsen i fängelsetornet i Citadellet. Fotoprojektet är resultatet av ett samarbete med fångar på fängelser i Norge och Danmark där fångarna själv har fått dokumentera sin vardag med kamera.

Amerikanen Haley Morris-Cafieros tar upp mobbning i den digitala världen i What Does Invisibility Look Like?. Bolivianske fotografen River Claure har skapat utställningen Warawar Wawa, en parafras på Antoine de Saint-Exupérys klassiska barnbok Lille Prinsen. Dessutom visas utställningar om Vita Terrorn i Taiwan, om sexuella trakasserier i Egypten, om protester i Bangladesh och Pakistan, om hur träd kommunicerar med varandra på den engelska landsbygden och vad klimatkrisen ställer till med i Marocko. På Landskrona Foto Festival visas även verk som tydligt knyter an till staden. Fem residensfotografer, det vill säga fotografer som bott i Landskrona, har tolkat staden utifrån egna personliga perspektiv.

Se här för hela programmet. 
Artist talks och samtal som planeras under invigningsdagarna. Läs mer

Under invigningshelgen den 2-4 september kan man besöka fotoboksmarknaden med nationella och internationella förlag och bokhandlare. Här möter man även fotografer som signerar sina böcker. Fotoförfattarna, Svenska Fotografers Förbund, kommer vara på plats. Läs mer