Redaktionellt | 19 Mars 2021 | Joar Vestergren

Josefine Stenersen är Årets Rookie

Josefine Stenersen kammade hem titeln Årets Rookie i årets omgång av Årets Bild. Kategorin Årets Rookie sponsras av Svenska Fotografers Förbund.

Josefine Stenersen är Årets Rookie Foto: Josefine Stenersen

Joe Labero under ett lunchstopp i Värmland. Josefine Stenersen vinner titeln Årets Rookie.

Juryns motivering: Den vinnande portfolion visar en fotograf som kan skapa intima och inbjudande bilder. Den uttrycker ett skarpt berättande och en förmåga att skapa atmosfär och djup. Vi ser mångfald i bilderna men också ett enhetligt bildspråk där fotografens vision och engagemang framträder.

Hur känns det att få priset? 
– Det är väldigt glädjande. En bekräftelse på att jag är på gång som fotograf. Det är ju såklart en rejäl boost för självförtroendet. Nu känns det dock lite som att jag måste hålla lågan uppe iom den här utmärkelsen
 
Vad hoppas du på för 2021?
-Jag har några egna (hemliga) projekt jag jättegärna vill jobba med och utveckla framöver men pandemin gör det inte lätt. Inför sommaren har jag även förhoppningar om att kunna sommarvikariera på någon av DI eller DN:s redaktioner.

 

Josefine Stenersen är utbildad på Nordens Fotoskola och arbetar som frilans.

Hemsida: Josefine Stenersen


Foto: Joar Vestergren

Se fler bilder av Josefine Stenersen här.

 

Nya numret av Fotografisk Tidskrift

Vi visar en portfolio med Charlie Drevstam. Vi publicerar en exklusiv intervju med Anders Petersen, vi uppmärksammar de tre vinnarna av Svenska Fotobokspriset 2021, vi visar bilder av Årets fotograf och Årets Rookie och Årets bild. Vi skriver om hur man kan jobba med rörlig bild, vi berättar om fotografen Emil Heilborn och vi undersöker hur AI lär sig läsa bilder. Med mera. Läs mer