Redaktionellt | 15 Juni 2021 | Svante Larsson

Att stalka naturen- om fotografi, landskap och natur

Bergskedjor, orörd natur och skogar badande i ett förföriskt ljus. Eller algoritmstyrda robotar som registrerar rörelse i skogen. Svante Larsson skriver om visuellt begär, besatthet och drivkrafter hos fotografer som på olika sätt väljer att skildra djur, natur eller människans bild av naturen.

Att stalka naturen- om fotografi, landskap och natur Foto: Ulf Lundin

Foto: Ulf Lundin "Best of Galicnik 20th of August 2019"

Slut ögonen och försök minnas ett fotografi av ett landskap! Jag ber dig tänka på ett fotografi, inte ett minne, inget du sett och upplevt utan just ett fotografi, vad ser du då? Om detta fotografi dessutom måste upplevas som en visuell njutning och förföriskt vackert, ser du då i färg eller svartvitt, hur faller ljuset i bilden, vad är det för väder och årstid, vilken sorts landskap?

Rimligen skiljer de sig åt, alla de inre bilder som med minnet framkallas i oss, speciellt med de här villkoren. Men om jag frågar vilka fotografier av landskap som förför oss utifrån tanken på ett större vi, en mer kollektiv föreställning, utifrån summan av det kollektiva bildflödet som omger oss – vad ser du då?

Min gissning är att det troligare är ett naturlandskap snarare än ett stadslandskap, förmodligen är vädret välkomnande snarare än ogästvänligt och också högst sannolikt är att det finns en vy, att landskapet är överblickbart och sträcker ut sig.

Visst känner vi igen dem: solnedgångarna, motljuset, vyerna – vi kan vara överens om vilka platser det brukar handla om. Det är bilder som dessa som används som bakgrunder för upplyftande sentenser i Instagramflöden och på populära affischer. Bergskedjor, orörd natur, skogar, ofta badande i ett förföriskt släpljus, antingen tagna tidigt eller sent på dygnet när ljuset tecknar fram konturerna i landskapet och diffuseras av dis.

Läs hela Svante Larssons text i nya numret. Läs mer

Foto: Elis Hoffman

Nya numret av Fotografisk Tidskrift

Om klimatkrisens Florida, mäklarfotografers usla villkor, Paulina Holmgren om att fotografer ska sträcka på sig, Svante Larsson om landskapsfotografi, Marie Lundquist om en bild av Gunnar Smoliansky, recensioner, juridik, praktisk teknik med mera. Läs mer