Redaktionellt | 12 Sept 2023 | Jenny Morelli

Björn Larsson Ask är död

Pressfotografen Björn Larsson Ask har gått bort. Han arbetade bland annat på tidningen Se och på Svenska Dagbladet och var knuten till gruppen Kamera Bild. 1969 fick han Stora journalistpriset för sina reportage från Biafrakriget.

När Fotografiska och TT samarbetade om utställningen News Flash tidigare i år var Björn Larsson Ask representerad, bland annat med ett porträtt på författaren Katarina Taikon.

Och när Dunkers Kulturhus 2021 visade bilder av Larsåke Thuresson fanns en bild av Björn Larsson Ask med: han tog nämligen den oförglömliga bilden som föreställer Bob Dylan som villigt poserar med uppsträckta händer framför Larsåke Thuressons kamera.

Han tog även ett berömt porträtt på Astrid Lindgren när hon räcker ut tungan. Han har själv berättat på Facebook om hur bilden kom till:

”Jag exponerade denna bild vid ett tillfälligt besök i hennes våning med utsikt över Vasaparken. Jag hade besökt Astrid tidigare några gånger. Astrid hade förflyttat sig till skrivlyan, cirka fem meter från den plats i vardagsrummet där jag väntade tillsammans med en kollega. Jag riktade kameran med ett hyfsat teleobjektiv mot Astrid. Plötsligt vänder Astrid på huvudet och lipar. En exponering på 1/125 sekund och 1600 ISO. En bild av få som kom att bli världsberömd.”

När SFF:s Åke Sandström och Pelle Whichmann spelade in intervjuer med svenska fotografer 2005-2007 var han en av dem de intervjuade. Se filmen här

Här finns bilder att se och mer att läsa på Björn Larsson Asks hemsida. Läs mer

Björn Larsson Ask blev 82 år gammal.