Redaktionellt | 29 Juli 2020 | Maria Marteleur

Brittiske fotofestivalschefen sparkad

Chefen skrev ett förord till återutgiven fotobok där en svart kvinna placerats bredvid en gorilla. Efter det fick han sluta på sitt jobb som chef för en brittisk fotofestival. 

Det var den italienske fotografen Gian Butturinis fotobok, som först publicerades 1969, som bilden av en svart kvinna placerats bredvid en bild av en gorilla från ett zoo i London. Martin Parr, den brittiske fotofestivalschefen, skrev ett nytt förord till boken när den som återutgavs 2017. Det upprörde flera i branschen. 

Men unga fotografer i Storbritannien reagerade starkt på att detta inte kommenterades av Parr i den nya förordet. Unga fotografer, bland andra Benjamin Chesterton, Mercedes Baptiste Halliday och studenter från University of the West of England,  Bristol, avbröt till och med den planerade utställningen som Parrs stiftelse stod bakom.

Representanter från studenterna i Bristol gjorde ett uttalande där de uppgav att det var på grund av att Parr inte hade uppmärksammat detta fenomen i nyutgåvan av boken som de valde att ta avstånd från chefen för fotofestivalen. De uppgav att: “Universitetet stödjer fullt ut mångfald, jämlikhet, inkludering och stödjer därmed studenterna på UWE Bristol MA Photography i deras beslut.”

Martin Parr har bett om ursäkt för att inte uppmärksammat den så kallade “rasistkopplingen”, men fick alltså inte behålla sitt jobb, skriver The Guardian.