abcdefefhsi
Redaktionellt | 9 Dec 2022 | Jenny Morelli

Brutalismen för Tove Falk Olsson

För fotografen Tove Falk Olsson påminner brutalismen om hennes barndomskvarter. -Det allra finaste ljuset får man tidiga sommarmorgnar, säger hon.

Brutalismen för Tove Falk Olsson

Foto: Tove Falk Olsson

– Brutalism är en del av min barndoms Stockholm, jag är uppvuxen i närheten av det som en gång kallades för Sveriges fulaste byggnad: Arkitekturhögskolan. Men jag tycker att brutalismen verkligen är fotogenique, om man nu kan använda det uttrycket om byggnader. Det allra finaste ljuset får man tidiga sommarmorgnar, ett mjukt och vackert morgonljus. Oj, kan betong se ut så här? tänker man då. Det är härligt med brutalismen i min närhet, platserna kan man återvända till gång på gång och se byggnaderna i olika ljus och lyfta fram olika detaljer, säger hon.

För över tjugo år sedan inledde Tove Falk Olsson ett samarbete med arkitekturhistorikern Martin Rörby. De gjorde ett reportage för en tidning om framtidens k-märkta hus. De var tidigt ute och försökte få olika förlag att nappa på deras bokidé. Men det dröjde ända till 2015 innan bokförlaget Max Ström gav ut deras Stockholm Brutal och senare Sverige Brutal (2018).


Men några av bilderna vi visar här är dock inte tagna i Sverige utan i Paris och i Belgien. Så vad är det med arkitekturfotografi som intresserar så mycket?
– Jag är en extremt urban person. Jag tycker om staden, att bo i den, röra mig i den; det är en bra miljö att bo i, leva i och kunna vara sig själv i. När jag hade residens i Paris, tyckte jag det var så härligt att göra research, ta fram kartan, märka ut vart jag skulle, ta mig runt i staden och ta mina bilder.

Några av bilderna vi ser här är tagna med Iphone. I vissa miljöer är det inte alltid läge att hålla på med kameror och stativ.
– Det ger mig en väldig frihet att fotografera med den ibland. Man vill inte väcka uppmärksamhet i onödan, då är Iphone perfekt även om jag sedan gör allt efterarbete i datorn, säger hon.

När Tove Falk Olsson inte fotograferar byggnader arbetar hon som bildredaktör för bland annat Bonniers förlag.
– Jag känner att jag verkligen har fått en bra balans i yrkeslivet, som redaktör och fotograf säger hon.

Och tiden kom till slut ikapp brutalismen. I dag kramas den nästan ihjäl på olika Instagramkonton. Falk Olsson har numera börjat vända blicken åt andra arkitekturstilar.
– Jag har bland annat gjort en bok om barocken på Drottningholms slott och nu arbetar jag med ett projekt om jugend. De stilarna innebär en helt annan utmaning: att avbilda det mer insmickrande och krusidulliga, säger hon.

 

Foto: Robert Blombäck

Namn: Tove Falk Olsson
Hemsida: tovefalkolsson.se
Instagram:  @tovefalko

Prenumerera på Fotografisk Tidskrift

Vinnare av Publishing Priset 2021. Fotografisk Tidskrift har funnits sedan 1888 men är i högsta grad ett magasin mitt i samtiden. För medlemmar i SFF är den gratis. Här tecknar du en prenumeration. Läs mer