abcdefefhsi
Redaktionellt | 12 Dec 2023 | Jenny Morelli

"Det är underbart att få ge något tillbaka"

Vi ställde 5 frågor till DN-fotografen Anette Nantell som håller workshoppar i Irak för kvinnliga fotografer.

Foto: Gustav Gräll

Vad har du på gång i Irak?
Jag har hållit och ska hålla fler workshoppar i Erbil för irakiska kvinnliga fotografer. Och det här är något av det mest utvecklande och meningsfulla jag gjort på mycket länge. Nära 700 tjejer sökte till programmet och sexton studenter valdes ut. Mitt uppdrag var att föreläsa om fotografi, peppa och inspirera.

Hur har du inspirerat, vad har du talat om?
Framför allt har jag berättat om hur man arbetar ute på fältet och hur viktigt det är att bygga förtroende med dem man fotograferar. Vi har även diskuterat storytelling – hur man berättar en bra berättelse med en början, en röd tråd, ett slut.

Finns det jobb för kvinnliga fotografer i Irak?
Ja, det finns en gryende arbetsmarknad även om det är oerhört tufft och mansdominerat. Vi träffade ett mediebolag där som ville anställa tjejer. Och en av kursdeltagarna jobbar redan för Reuters. Kvinnliga fotografer behövs för att kunna skildra kvinnornas situation i landet. 

Vad kommer att hända med deras arbeten?
Alla deltagarnas bilder kommer att visas i Sverige nästa år. Svenska Institutet finansierar och kommunikationsbyrån Global Reporting står bakom idén. Och några av tjejerna kommer att få flyga hit på vernissage. Men det är mycket pappersarbete och mycket som ska klaffa med detta.

Vad har du själv lärt dig?
Att det är värdefullt och underbart att få ge tillbaka och dela med sig av sina erfarenheter. Jag möttes av så mycket driv och jag blev otroligt berörd av flera berättelser. Några av dem sa att de aldrig har haft så roligt i en skolsituation. Att både lära sig och att ha kul var nytt för dem. 

Namn: Anette Nantell
Jobbar: Fotograf på Dagens Nyheter
Aktuell med: Har hållit och ska hålla en workshop för kvinnliga fotografer i Irak

Bakom projektet med två veckors workshopen finns Kommunikationsbyrån Global Reporting som står bakom själva idén och Svenska institutet som står för finansieringen. Alla sexton elever som gått kursen bidrar med ett reportage med temat  ”Female Gender”. Dessa reportage kommer alla visas på en utställning i Sverige med vernissage senare 2024.

Prenumerera på Fotografisk Tidskrift

Här tecknar du en prenumeration på Sveriges äldsta och mest aktuella fototidskrift. Fotografisk Tidskrift har engagerat fotografer sedan 1886. Läs mer

Foto: Jenny Gustafsson