Redaktionellt | 5 Mars 2018 | Anna Henriksson

"Det gick jävligt åt helvete, jag blir arg bara jag tänker på det."

Fotografen Pelle Bergström blev snuvad på den skyhöga summan 160 000 euro. Det har gått ett drygt decennium sedan hans dåvarande franske agent ströp betalningen för flera stora jobb. Men det svider än att tala om det. 

Foto: Pelle Bergström

– Jag kände mig ganska maktlös en period och var så arg att jag knappt sov om nätterna, säger fotografen Pelle Bergström.

Han är en av de främsta fotograferna i Sverige när det gäller stillebenfotografi. I dag finns han representerad hos agenter i såväl Sverige som Paris och London. Bland kunderna hittas giganter inom modebranschen som Armani och Louis Vuitton. Men även organisationer som Unicef och varumärken som Absolut Vodka. Så vad var det som egentligen hände där för drygt tio år sedan i Paris? Vad låg bakom den största motgången i Bergströms karriär som fotograf? Jag ringer upp honom en måndagsmorgon i februari och han börjar berätta.

– När du jobbar i Paris kan det ta 90 dagar innan du får betalt. Så det dröjde ett tag innan jag fick betalt av min dåvarande franske agent för några grejer, vilket inte var något konstigt. Men sedan började de andra jobben dra ut än längre på tiden. Jag blev helt lack, det var redan då väldigt mycket pengar för mig, säger han.

I ett tidigt skede konsulterade han sin revisor, sedan även en jurist. Det kom efter ett par år att röra sig om en skuld på cirka 160 000 euro.

– Vi tog fram en avbetalningsplan och jag fick tipset att hänga kvar även om det var skitjobbigt. Så allt detta samtidigt som jag var tvungen att hålla god min mot agenten för att få honom att fortsätta betala av sin skuld. Men det blev jättebesvärligt för mig ekonomiskt. Jag jobbade parallellt med min svenska agent och det var det som räddade mig.

En annan del av lösningen som verkade vettig då var att ta fler jobb, vilket skulle ge agenten möjlighet att betala av honom för de andra jobben. Agenten skulle inte ta ut sin sedvanliga del av kakan utan Pelle skulle få hela arvodet. Ett jobb som han bland annat inte hade fått betalt för gällde en kampanj för Louis Vuitton, som ni ser delar ur publicerat här intill.

– Jag minns när han ringde upp mig och frågade om jag ville vara med i hans agentur, det var så smickrande! Det gjordes fantastiska jobb runt honom och han var väletablerad med kontor i Paris, New York och London. Tänk att jag skulle få vara med i detta gäng! Jag blev inbjuden till tjusiga fester där jag visade upp mig som fotograf.

Pelle Bergström hade haft en annan agent i Paris innan, men han lämnade den då den här möjligheten dök upp.

– Det var några goda år, sedan började problemen. Jag pratade med de andra fotograferna efter ett tag, och de sa bara ”äh, kom igen”. Ingen trodde på det till en början, jag tror att jag drabbades först. Men sedan knöts pengasäcken till även för dem.

– Så här i efterhand förstår jag att det inte var lätt för honom. Han blev till slut en person som ingen ville ha något att göra med, en persona non grata. Hela hans värld rämnade. Jag tror inte hans avsikt var att det skulle bli så här, han hade ju en familj att försörja. Men det här med alla skulder och betalningsproblem gjorde såklart att han tappade all sin trovärdighet.

Man kan skriva alla avtal i världen. Men relationen mellan en agent och en fotograf bygger på tillit, förklarar Pelle. Det är dessutom svårt att skriva ett avtal som täcker alla möjliga och omöjliga situationer som kan uppstå.

– Som jag ser det, är det så att du måste börja gräva i avtalen så är relationen redan körd. Och jag vet faktiskt inte exakt vad som hände. Varför hade han inte möjlighet att betala? Ingen har berättat hela sanningen för mig. Han var även manipulativ. ”Javisst, jag lovar att betala”, sa han hela tiden.

Det blev en utdragen process som löpte på under ett par år. Ibland kom några mindre summor in på kontot från den franske agenten. Pelle tog fler jobb i Paris för att öka möjligheten att få betalt. Avbetalningsplanen stod fast. En av de andra fotograferna stämde agenten. Fick rätt, men det är oklart om det hjälpte till för att få in stålarna. Till slut tog i alla fall hela cirkusen stopp. Agenten gick troligtvis i konkurs.

Hur ser du på händelsen i dag?

– Det gick jävligt åt helvete, jag blir arg bara jag tänker på det. Dels avbräcket rent pengamässigt, men det blev också ett avbräck i min karriär. Jag lämnade agenten och skulden kom aldrig att betalas. Sedan ska det såklart inte underskattas att jag har gjort de här prestigefyllda jobben. I dag har jag en ny agent i Paris och jag har visat att jag är en fotograf som kan hantera den här typen av kunder. Jag har även kunnat använda bilderna i min svenska portfolio.

– Sedan är jag förstås inte den enda i världen som blivit snuvad på stålar. Men det var mycket pengar för en liten firma som min. Att hamna i ett sådant läge som agenten gjorde är förstås en personlig tragedi. Men han var ingen schysst snubbe och att han trasslade till det för sig gjorde det inte bättre för mig eller för de andra fotograferna.

Fakta:
Namn: Pelle Bergström
Ort: Stockholm
Kunder i urval: Stockholm New, Absolut, Armani, Hackman, Harper’s Bazaar, Rolex, OD11
Webb: pellebergstrom.se