Redaktionellt | 28 April 2020 | Jenny Morelli

”Det krävdes en global pandemi för att jag skulle komma i gång”

Under vinjetten Fotografi i corona-tider kommer vi samla berättelser från samtiden. Fotografen John Resborn är först ut. Han förlorade alla sina uppdrag när corona-krisen kom. Nu skildrar han vår samtid i sitt dokumentära projekt Corona made me do it.

”Det krävdes en global pandemi för att jag skulle komma i gång”

Foto: John Resborn

John Resborn flyttade till Stockholm efter 13 år i Malmö för knappt två år sedan och är etablerad framförallt inom event-, nöjes- och resebranschen. År 2020 började riktigt bra. Han hade stora kunder, uppdrag, skulle utomlands och göra en massa roliga jobb. Men så kom coronakrisen och i princip alla jobb avbokades bara på några veckor.

Foto: John Resborn

– Jag blev chockad, ledsen och frustrerad. Man går ju och tror nånstans att det ska ordna sig fort, men sen när avbokningarna bara rullar på så blir man liksom rädd och nästan lamslagen, det blir för mycket, vad fan är det som händer liksom, säger han.
Men till slut bestämde han sig för att gå stärkt ur krisen och utveckla sitt fotograferande.
-Jag vill komma ihåg att jag faktiskt gjorde nåt positivt av den här skiten, har alltid velat bli en fotograf som publicerar en ström av bilder och texter.  Men tanken stressade förstås också upp mig. Som frilansare ligger fokus på att hitta nya kunder, utbilda sig, marknadsföra sig i sociala medier osv. Bara det är ett heltidsjobb för 3 personer, säger han.

Foto: John Resborn

Sedan 2012 har John Resborn dessutom varit involverad i den indonesiska hårdrockscenen, sedan han publicerade boken ”Labour of Love & Hate”. Han har arrangerat metalfestivaler i Indonesien, bokat Europaturnéer för Indonesiens största hårdrocksband och följt med som turnémanager, dokumenterat och gjort filmer som finns på YouTube-kanalen The Metal Rebel.

– Allt det har ju tagit väldigt mycket tid och i princip varit obetalt arbete, det är projekt som jag älskar och brinner för, men det har varit svårt då att hitta tid till att dessutom blogga om fotografi, säger han.

Foto: John Resborn

Men när corona vände allt upp och ned började John publicera sig på bloggen. Han är ute på stan och tar bilder, diskuterar sitt fotografiska uttryck och provar sig fram, skapar en dialog med läsaren.

Foto: John Resborn

-Häromdagen såg jag en kvinna på tunnelbanan. Hon satt invirad i sjalar, såg trött och medtagen ut, tittade ut genom tunnelbanefönstret och slumrade till ibland. Bredvid henne syntes en reklamtavla med texten: ”Det finns en plan för det här.” I flera stationer satt jag och stirrade och tänkte att jag måste plocka upp kameran. Till slut gjorde jag det och frågade om jag fick ta en bild men då sa hon nej. Jag märker att min Canon 5D väcker för mycket uppmärksamhet. Så jag funderar på en lättare Fuji XT-3 eller XT-4 eller liknande som inte drar åt sig så mycket uppmärksamhet.

– Att träna gatufotografi gör mig till en bättre fotograf. Bara att packa kameraväskan och ge sig ut ger en jäkla energi-boost. Jag känner mig som en riktig fotograf igen. Det krävdes en global pandemi för att jag skulle komma i gång, säger han.


Namn:
John Resborn
Bor: Bandhagen, Stockholm
Hemsida: Resbornphotography.com
Aktuell med projektet: ”Corona made me do it”

Dela din egen corona-berättelse med oss!

Vi planerar ett nummer med corona-fokus och söker alla slags fotografer, retuschörer och filmare som vill delta i en gemensam historisk skildring av vår alldeles särskilda samtid. Fotografisk Tidskrift vill veta vad du gör! Hälsningar Jenny Morelli, redaktör. Maila redaktionen@sfoto.se