Redaktionellt | 18 Maj 2021 | Jenny Morelli

Forsbergs-elever porträtterar proffsfotografer

Vi brukar klaga i Fotografisk Tidskrift över att professionella fotografer inte alltid är så duktiga på att tillhandahålla porträtt på sig själva när vi ber dem. Tillsammans med Forsbergs elever försöker vi bidra till problemets lösning. Eleverna på GDR (grafisk design och reklam) fick välja ut varsin fotograf att porträttera. Här ser vi några av resultaten.

Uppgiften var alltså att söka upp en fotograf vars bildspråk eleverna gillar och göra ett porträtt.

-Dels var det en övning i att övervinna rädslor och blygsel, komma över obehag kring att kontakta en främmande person för att inleda ett samarbete. Sedan själva utmaningen i att göra ett bra porträtt på en person som man inte känner, inte helt lätt heller då fotografer själva inte är helt vana eller helt enkelt inte bekväma med att själva stå framför kameran. Uppgiften gav även förhoppningsvis insikt och tankar kring svårigheter och utmaningar som en fotograf som får ett uppdrag ställs inför, säger Carl Hjelte, fotograf och lärare i kursen i fotografi på Forsbergs.

May Kolanj valde att ta porträtt på Aida Chehrehgosha.
-Jag valde Aida Chehrehgosha för att hennes mörka bilder lockade mig. Hon är känd för sina starka fotografier vilka är inspirerade av hennes tuffa barndomsminnen och de våldsamma och tvångsmässiga tankar hon upplevde. Hennes kamera var hennes enda vapen för att omvandla sitt förflutna till konst.

Foto: Maj Kolanj

Namn: Aida Chehrehgosha
Hemsida: aidachehrehgosha.se
Instagram: @aidachehrehgosha

Foto: Seba Sharestan

Namn: May Kolanj
Hemsida: maykolanj.se
Instagram: @may_kolanj

Charlotte Holborn valde att fotografera Payman Hazheer, fotograf och VD för Workshop- The Retail Agency. Ett möte som dessutom ledde till en praktikplats.
– Jag valde Payman Hazheer då jag tycker han har ett öga för att få med människors olika karaktärer på bild. Förutom berätttelsen i varje bild så gillar jag verkligen svartvita porträttfoton och där är han verkligen en talang, säger hon.

Foto: Charlotte Holborn

Namn: Payman Hazheer
Bor: Stockholm
Hemsida: paymannen.com
Instagram: Paymannen

Foto: Självporträtt

Namn: Charlotte Holborn
Bor: Stockholm
Hemsida: hejholborn.com
Instagram: @Storiesbyme.se

Evelina Gustafsson valde att porträttera Martina Hoogland Ivanow.
– Jag valde Martina Hoogland Ivanow då jag tycker att hon är en fantastisk konstnär och arbetar mycket med analogt fotografi. Det som var mest givande med uppgiften var ett möte, som annars förmodligen inte skett. Det som var mest utmanande var att fånga en känsla, blick och ljus som kändes genuin och talande för just henne.

Foto: Evelina Gustafsson

Namn: Martina Hoogland Ivanow
Bor: Stockholm, Sverige
Hemsida: martinahooglandivanow.com

Foto: Självporträtt

Namn: Evelina Gustafsson
Bor: Stockholm, Sverige
Hemsida: esjgustafsson.com
Instagram: @esj.gustafsson

Maria Jansson valde att kontakta Matilda Lindeblad, som främst arbetar med matfotografering.
-Jag är ingen fotograf och har fotograferat ytterst lite så jag fick hjälp av vänner med kamera och objektiv, sen begav jag mig till Matildas stora ljusa studio vid Fridhemsplan. Jag möttes av en varm och förstående person som hjälpte mig med kamerainställningar och som började posera och jonglera med frukt när jag bad henne. Vi hade några timmar ihop, pratade om att bo utomlands, mat, spännande projekt och tog även några porträtt.

Foto: Maria Jansson

Namn: Matilda Lindeblad
Hemsida: matildalindeblad.com
Instagram: @matildalindeblad

Foto: Självporträtt

Namn: Maria Jansson
Hemsida: mariaejansson.squarespace.com
Instagram: @mariaejansson

Sara Gunnare valde att porträttera Jon Buscall.
– Jag flyttade nyligen till Täby, och jag ville gärna träffa och fotografera en Täby-fotograf eftersom jag vet knappt någonting om det nya området jag bor i. Jag kollade igenom alla fotografer i Täby på Google maps och hittade Jon Buscall. Han tar magiska bilder på arkitektur och inredning, och som en person som arbetar med inredning blev jag väldigt fascinerad över Jons bilder. Jag var nervös innan fotografering då det verkligen var första gång jag fotograferar någon som jag inte känner väl, så det var helt utanför min så kallade comfort zone. Jag hade bestämt vart jag ville fotografera innan, men mycket blev improvisation. Fotografering var mycket trevligt i starkt dagsljus och jag hade roligt. Det var inte alls så läskigt som jag trodde att det ska bli.

Foto: Sara Gunnare

Namn: Jon Buscall
Bor: Täby
Hemsida: nordiskahem.photography
Instagram: @jonbuscall_nordiskahem 

Foto: Självporträtt

Namn: Sara Gunnare
Bor: Täby
Hemsida: saragunnare.art
Instagram: @saragunnare

Vera Öhman valde att fotografera Dana Ozollapa.
– Jag spenderar många timmar på att kolla lägenhetsbilder. De bilder jag fastnade för visade sig vara fotograferade av samma person. Dana Ozollapa är en Stockholmsbaserad fotograf som arbetar med interiör, arkitektur och porträtt som fokus. Jag valde att fotografera Dana i Högalidskyrkans kolumbarium för att arkitekturen med marmorkolonnerna bryter på ett vackert sätt mot den lugna atmosfären och tillsammans skapar de en spännande plats.

Foto: Vera Öhman

Namn: Dana Ozollapa
Bor: Stockholm
Hemsida: danaozollapa.com
Instagram: @danaozollapa

Foto: Julia Malmberg

Namn: Vera Öhman
Bor: Stockholm
Hemsida: veraohman.cargo.site

Gabriela Mora har valt att porträttera Louise Helmfrid.
-Jag valde Louise Helmfrid främst för henne porträtt och skildringar av verkligheten som icke-vita personer lever. Hon gör det på ett vackert sätt, fritt från sorg och misär som vi så ofta få se i denna genre. Louise Helmfrid dök upp i mitt flöde sommaren 2020 när hon la upp projektet “Homage to Home” som är ett projekt där hon vill hylla de indonesiska kvinnorna i hennes liv som får henne att känna sig som hemma i ett land som inte alltid känns som det. Jag och många som växer upp i Sverige med föräldrar från en annan kul¬tur kan nog känna igen sig mycket i det, att inte riktigt höra hemma här, men inte heller där och jag tror det var därför den bildserien talade så mycket till mig utöver de vackra färgerna och den dramatiska naturen. Vi möttes upp i Hornstull en solig (men kall) vårsöndag för en promenad och vibe:ade rätt snabbt eftersom vi har många gemensamma ämnen vi brinner för såsom representation, identitet men också dom kreativa processerna och idéer som ständigt flödar i våra tankar. Efter fotograferingen så har vi hållit kontakten och hon är en av elva medverkande i mitt examensarbete, en tidning som lyfter kreatörer som har formats av erfarenheten från att växa upp i två eller fler kulturer.

Foto: Gabriela Mora

Namn: Louise Helmfrid
Bor: Stockholm
Hemsida: louisehelmfrid.com
Instagram: @Rohanasin

Foto: Daniel Olsson

Namn: Gabriela Mora
Bor: Stockholm
Hemsida: gabrielaleticia.com
Instagram: @GabrielaLeticia

 Länk till Forsbergs skola

Prenumerera på Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift har funnits sedan 1888 men är i högsta grad ett magasin mitt i samtiden. F kommer ut 4 gånger per år och ingår som förmån i medlemskapet för SFFs medlemmar. Nästa nummer kommer i mitten på juni. Tecknar du en prenumeration nu kommer den i brevlådan. Omslagbild: Johanna Nyholm. Läs mer