Redaktionellt | 1 Juli 2020 | Maria Marteleur

Fotograffamiljen mitt i krisen - på håret att de klarade sig

Juni 2020. En bebis skriker till i bakgrunden på innergården i ett sommarhett Stockholm. Det är dock vardag för familjeföretagarna och fotograferna Magnus och Johanna som tillsammans driver Fond & Fond. Värre var det när alla jobben ställdes in i mars. 

Fotograffamiljen mitt i krisen - på håret att de klarade sig Magnus och Johanna Fond , foto: Fond & Fond

Magnus och Johanna Fond , foto: Fond & Fond

De har tagit en paus i den hektiska vardagen som familj och företagare och pratar med Fotografisk tidskrift på säkert avstånd via högtalartelefon. 
I mars i år flydde de corona och Stockholm till sin sommarstuga på grund av rädsla för att deras nyfödda dotter skulle smittas.
–  Det var i ett läge då vi trodde det handlade om liv eller död eftersom ingen kunde svara på hur det drabbade spädbarn, säger Johanna.

“Misär”
I slutet av mars var det där riktigt kallt och ruggigt.  
– Det är väldigt primitivt där med utedass och utedusch och i mitten av mars då vi var där kändes det bara som misär…, säger Johanna.
Men det fanns också en annan hemsk tanke som jagade fotografduon under denna tidsperiod, när jobb på jobb ställde in på löpande band.
– Det var hemskt, vi bara tänkte: “Nu kommer företaget att gå i konkurs”, säger Johanna Fond, den ena parten i duon.

Tillbaks till stan
En rastlös fyraåring, en bebis och två föräldrar som såg sitt livsverk gå i spillror tillsammans i var ingen bra kombination i den kalla, ej vinterbonade, sommarstugan. När de fick reda på att spädbarn inte löper någon större risk att få corona, begav de sig tillbaka till Stockholm.
– Vi ville försöka styra upp vårt företag och vardag, säger Magnus Fond.  
Så, de tog sig hem till lägenheten i Stockholm för att jobba.
– Ja, vi började ringa runt för att pitcha in grejer. Vi visste ju inte åt vilket håll det skulle gå, säger Magnus. Och några saker blev det fart på efter ett tag. Nu, mitt i föräldraledighet och sommartid ska dessa jobb levereras.
– Nu har vi istället massor att göra, så det var ju oväntat och kul, säger Johanna.

Växlar uppgifter
I och med att familjen är företaget och företaget är familjen har Fond & Fond utvecklats ett speciellt arbetssätt för att få vardagen och uppdragen att gå ihop.
– Vi kan ta varandras arbetsuppgifter, så som den ena är den som åker ut för att plåta så fungerar den andra som en slags assistent.
De arbetar oftast ute tillsammans på fält. Båda fotograferar men oftast har en huvudansvar för fotograferingen och den andra sköter tekniken.
– Det minskar stress och press på den som har huvudansvaret för själva plåtningen. När resultatet är färdigt vet kunden oftast inte vem som plåtat eller retuscherat just den aktuella bilden. Vi vill att våra kunder ska veta att båda två alltid levererar till samma kvalitet, säger Johanna.

“Bli vuxna”
För det har för fotografparet varit en omställning att få familj.
– Vi har hela tiden lekt och haft skoj under tiden när vi har träffats, när vi har varit ihop och när vi har jobbat. Nu tvingas vi bli vuxna, vi också, säger Magnus.
Han skrattar.  
Men att driva familj och företag ihop har även haft effekt på kreativa höjden, menar han.
– Jag har aldrig känt att jag har utvecklats så mycket som när jag och Johanna gick ihop och började jobba. Det blev som en näringstillskott för mig som då hade jobbat i yrket i 30 år. Jag tyckte att mina grejer blev mycket bättre sedan vi kunde inspirera och hjälpa varandra i jobbet. 

Arbetar för familjen
Fotografyrket kan ju annars vara ett ganska ensamt. 
–  Men vi tycker att det är superskönt att alltid ha ett bollplank till hands och vi är båda lika måna om att alla jobb ska bli riktigt bra. Det är ju liksom för familjens bästa, säger Johanna. 

Magnus Fond och Johanna Fond lät häret växa under våren Coronakarantän. Foto: Fond & Fond

Fond & Fond

Har funnits sedan 2018.
Sajt: Fond & Fond