Redaktionellt | 29 April 2019 | Jenny Morelli

Fotografisk Tidskrift bevakar Venedigbiennalen

Fotografen Sofia Runarsdotter åker till Venedig för att bevaka biennalen för F:s räkning.

Fotografisk Tidskrift bevakar Venedigbiennalen Foto: Jenny Morelli

Den 58:e internationells konstbiennalen i Venedig har temat “May you live in interesting times” och den är kurerad av amerikanen Ralph Rugoff som i vanliga fall driver Hayward Gallery i London. Här kommer besökare få sitt lystmäte av konst, arkitektur, film, dans, teater och även ta del av historiska arkiv. Totalt medverkar 79 konstnärer från hela världen, dock ingen från Sverige och Sverige är heller inte representerat bland de 90 länderna i år. Konstnärernas uttryck spänner över hela fältet. I listan syns bland annat Stan Douglas som fick Hasselbladpriset 2016.  Biennalen öppnar den 11 maj men kommer låta press delta ett par dagar innan. 

Sofia Runarsdotter, vad har du för förväntningar på Venedig?
-Jag förväntar mig att bli överraskad och  få veta mer om hur konstnärer från hela världen arbetar med och använder sig av fotografiska tekniker och film. Jag tycker även temat är intressant och vill veta hur konstnärerna angriper politiska frågor och vilka politiska frågor som de tar sig an. Hur angrips klimatfrågan till exempel. Jag förväntar mig att jag kommer hem med nya tankar och idéer.

Vad gör du när du inte åker till Venedig?
Jag är frilansfotograf med basen i Stockholm, tar mycket porträtt. Just nu går jag även ett masterprogrammet i visuell kommunikation på Konstfack där jag undersöker hur jag kan arbeta mer forskningsrelaterat med mitt fotografi.
 
Följ Sofia Runarsdotters rapporteringen på vårt instagramkonto.  
Även skribenten Jan-Erik Lundström kommer att bevaka Venedig för F:s räkning med rapport senare.
 
Biennalen i Venedig pågår till den 24 november i år. Läs mer