Redaktionellt | 11 Sept 2022 | Peter Wiklund

Hon fotograferar allt från mode till drottningen

I nya numret träffar vi Ewa Marie Rundquist som porträtterat människor och mode sedan 80-talet. Text: Peter Wiklund

Hon fotograferar allt från mode till drottningen

Foto: Ewa Marie Rundquist

I slutet av 80-talet började Ewa-Marie Rundquist satsa på att försörja sig som fotograf. Hon fotograferade modeller hemma hos sig för att få ihop bilder till en portfolio.

Men ganska snart fick hon ett tips från en hårfrisör om att fotografen som Kappahl brukade använda var upptagen, och nu behövde de nya bilder. Det var kanske något hon skulle kunna vara intresserad av.

– Det är märkligt när jag tänker tillbaka på det, men jag traskade i alla fall upp till Rönnbergs, som var deras reklambyrå, med en massa bilder i en kasse. Visst, de nappade, jag fick jobbet men jag fick pantsätta mormors gamla halsband för att ha råd att hyra belysning till fotograferingen, berättar Ewa-Marie Rundquist.

Alla verkade i alla fall nöjda med det hon åstadkom, och hon fick rätt snabbt ta över Kappahl-kontot. Så var försörjningen räddad tills vidare. Halsbandet glömde hon dock bort att lösa ut.

Mode har fortsatt att vara ett viktigt ben i hennes verksamhet under de mer än tre decennier som har gått sedan dess. Ett annat ben har varit porträtt.

– När det gäller porträtt så kan jag köra improviserat när jag fotograferar. Okej, jag kanske har bestämt att jag ska ha en viss fond, men annars – det där med att förbereda sig är inte min grej.

Och själva fotograferingen är sedan snabbt överstökad.

– Ja, jag är snabb. Håller man på för länge tröttnar ju folk.

Själv kan hon dock vara rejält trött efter en fotografering.

– Inte lika mycket nu som förr, men visst kan jag fortfarande vara helt slut. Det hänger nog ihop med att jag alltid är nervös inför en fotografering. Och det tycker jag att man ska vara; den dagen man slutar vara nervös så har man inga ambitioner. Då kan man lika gärna lägga kameran på hyllan.

Foto: Ewa-Marie Rundquist

Flera av hennes porträtt av drottning Silvia har blivit mycket uppmärksammade; ett av dem har till och med varit förlaga till ett frimärke. Att fotografera drottningen skiljer sig dock inte från andra uppdrag, menar Ewa-Marie Rundquist.

– Det är nästan ingen som gillar att bli fotograferad, så det är bara att jobba på utifrån det. Sedan kan de vara mer eller mindre proffsiga framför kameran, och drottningen var otroligt proffsig. Hon gjorde precis som jag sa.

Foto: Filip Älfvåg

Namn: Ewa-Marie Rundquist
Bor: Stockholm
Hemsida: ewamarierundquist.se
Instagram: @ewamarierundquist

 

Prenumerera på Fotografisk Tidskrift

Vinnare av Publishing Priset 2021. Fotografisk Tidskrift har funnits sedan 1888 men är i högsta grad ett magasin mitt i samtiden. För medlemmar i SFF är den gratis. Här tecknar du en prenumeration. Läs mer