Redaktionellt | 21 Maj 2019 | Jenny Morelli

Gerry Johansson är Lars Tunbjörkpristagare 2019

Gerry Johansson får Lars Tunbjörkspriset 2019. Han hedrades under en ceremoni på Bonnier Konsthall den 26 maj. Gerry Johansson är född 1945 bor i Höganäs, Sverige.

Gerry Johansson är Lars Tunbjörkpristagare 2019 Foto: Jenny Morelli

Maud Nycander och Gerry Johansson under prisutdelningen.

Juryns motivering lyder: “I mer än 30 år har Gerry Johansson utforskat folktomma platser som formats av människan och samhällets villkor. Hans svartvita bilder är tagna med en osviklig precision och ett litet mått av humor. Gerry Johansson är känd för att vara konsekvent men svärtan i hans senaste bok visar att han ständigt förnyar sig. Han visar samma skärpa och nyfikenhet oavsett om han är i USA eller Härryda.”

Tunbjörkpriset speglar Lars Tunbjörks sätt att se på konst. Pristagarnas synvinklar är liknande på många sätt i det att de flesta ser på deras konst ur ett samhällsperspektiv. Att fånga vardagen i en bild och att få en liten glimt in i männsikors liv är ett genomgående tema mellan de tidigare pristagarna och det kan man också se i Gerry Johanssons bilder skriver stiftelsen i ett utskick.

Priset inrättades 2015 och har delats ut vid tre gånger tidigare och då tagits emot av fotograferna Julia Lindemalm, Hannah Modigh och Åsa Sjöström.