Redaktionellt | 25 Juli 2020 | Maria Marteleur

Hallå där.... Hur ser det ut med jobb inför hösten?

Pandemin har skakat om fotografernas värld. Men nu undrar vi hur de tror att hösten kommer att arta sig. Vi ringde upp tre fotografer i tre delar av landet för att höra om deras tro på framtiden när det kommer till uppdrag.

Hallå där…

Melker Dahlstrand, fotograf. Foto: Maria Marteleur

Melker Dahlstrand, fotograf. Foto: Maria Marteleur

Melker Dahlstrand, fotograf, Rönninge
– Det var ju tungt när alla jobb försvann på en vecka, men jag hade tur att jag hade byggjobb som jag plåtat löpande sedan många år, de fanns kvar. Sedan vann jag en upphandling under tiden för pandemin, så på det stora hela känns det okej. Jag tror att allt kommer att komma igång under hösten. Kanske inte i lika stor omfattning som tidigare, men ändå så att det räcker, säger han. 

Boel Ferm, fotograf. Foto: Berit Djuse

Boel Ferm, fotograf. Foto: Berit Djuse

Boel Ferm, fotograf, Ulricehamn
– Jo, mitt år började väldigt bra, jag var nöjd över att ha så många och olika sorters kunder, så jag kände till och med att jag kunde slappna av lite. Men sedan när pandemin kom, det har varit tufft under våren. Jag sökte SFF-fonden och fick 5000 kronor, något som jag är otroligt tacksam för alla som har bidragit med pengar till fonden. Jag har klarat sommaren nu och fokuserat på att förkorva mig. Inför hösten har jag uppdrag där jag fotar byggen och så har jag börjat med med att filma oh lära mig redigering. Jag tror att jag kommer att ha jobb, men kanske inte lika mycket som förra hösten. 

Patrick Trädgård, fotograf. Foto: Privat

Patrick Trädgård, fotograf. Foto: Privat

Patrik Trädgårdh, fotograf, Umeå
– Just nu  har jag ett långtidsuppdrag som jag gör en dag i veckan, men alla evenemang och sådant som jag oftast har på min agenda har ju försvunnit. Jag tror att jag har förlorat uppdrag värt mellan 700 000 och 900 000 kronor under våren, så det är ju något som känns. Men jag har smågrejer som dyker upp hela tiden nu med reservationen att det “beror på”. Men inför hösten tror jag ändå att det kommer att snurra lite fortare än det har gjort nu under våren, säger han.