Redaktionellt | 28 Maj 2020 | Jenny Morelli

"Här fanns ingen uppdragsgivare och inga journalistiska regler"

Under vinjetten Fotografi i corona-tider samlar vi berättelser från samtiden. Fotografen Sara Mac Key har tagit fotografierna och spelat in filmerna till Aquanauts -Expeditionen till Siljansringen 1897 som visas på Verket/Avesta Art. 

Foto: Sara Mac Key

Foto: Sara Mac Key

Bakom utställningen står konstnärliga ledaren Pompe Hedengren som har samarbetat med en stor grupp konstnärer, artister och kreatörer för att iscensätta installationen i det gamla järnverket.  F ställde några frågor till fotografen Sara Mac Key som är en av dem.

Vad handlar det här om?
Utställningen handlar om en bortglömd expedition och om Aquanauterna. Man kan säga att vi berättar en fiktiv dokumentär på temat fakta och fantasi. Utställningen handlar om vad vi väljer att tro på. Vi visar upp en möjlig värld, en möjlig livsform.

Foto: Sara Mac Key


Hur tänker du kring uttrycket i bilderna?
Jag har velat fånga något kroppsligt. Jag vill att det lyser igenom något slags mänsklighet i dessa varelser, något magiskt, hemlighetsfullt och utforskande. Jag har farit runt i Sverige, i Hellasgården, i Ånhammar, Gnesta och i Dalarna bland annat för att fotografera och filma.

Foto: Sara Mac Key


Hur skiljer sig detta från det du brukar göra?
Min kärna finns ju i fotojournalistiken så jag rör mig i verkligheten i vanliga fall. Men här fanns ingen uppdragsgivare och inga journalistiska regler. Pompe Hedengren har gett mig fria tyglar. Det har handlat om total frihet och det har varit spännande att leta inuti sig själv. Lustfyllt!

Foto: Sara Mac Key

Vad har du lärt dig?
Att det är spännande att göra något man inte brukar göra. Och att det är roligt med många inblandade. Jag skickar i väg ett mail till 40 personer i mörka och kalla oktober och frågar om någon kan tänka sig att bada utomhus. 20 personer säger ja och tycker det ska bli kul!  Jag har fått så många nya kompisar. Så roligt att få leka med hela det här gänget.

Foto: Sara Mac Key

Hur märker du av corona-krisen?
– I uteblivna frilansjobb. Det står lite still kan man lugnt säga, har haft exakt två jobb sedan början av mars. Men jag hade tack och lov det här projektet att jobba med under tiden och har fått en rejäl dos sammanhang och pepp. Vi hann klart alla fotograferingar innan det brakade lös. Och nu ska jag helt enkelt börja ta tag i alla de egna idéer jag pratat om och skjutit på alldeles för länge.

Foto: Kalle Laxgård


Namn:
Sara Mac Key
Hemsida: Sara Mac Key
Aktuell med: ”Aquanauts. Expeditionen till Siljansringen 1897”

Fakta Aquanauts: Det började med att Pompe Hedengren skapade en föreställning tillsammans med Cirkus Cirkör och konstsimmare. Den visades bland annat visades under kulturfestivalen i Stockholm 2018. Aquanauter är tvåbenta, jämnvarma, äggläggande ryggradsdjur med gälar och simhud.  Läs mer  https://cirkor.se/aquanauts-0

Läs mer Recension i DN

Dela din egen corona-berättelse med oss!

Vi planerar ett nummer med corona-fokus och söker alla slags fotografer, retuschörer och filmare som vill delta i en gemensam historisk skildring av vår alldeles särskilda samtid. Fotografisk Tidskrift vill veta vad du gör! Hälsningar Jenny Morelli, redaktör. Maila redaktionen@sfoto.se