Redaktionellt | 10 Dec 2021 | Jenny Morelli

På gymmet med Hilde Honerud

Hur porträtterar man det mänskliga tillståndet när det är som mest sårbart? Den norska fotografen och konstnären Hilde Honerud ställde sig frågan när hon tog bilderna till Gym.

På gymmet med Hilde Honerud Foto: Hilde Honerud

Foto: Hilde Honerud

 Boken innehåller porträtt från flyktingförläggningen Moria, i Grekland, som hon fotograferat i tre års tid.

– Att närma sig människor i sårbara situationer är alltid svårt. För mig handlar det i grunden om att få ett bra möte. Ambitionen var att skildra en allvarlig politisk situation utan att ta dramatiska bilder och i stället fokusera på det vardagliga, säger hon.

 
Moria (som nu har brunnit ned) hade rykte om sig att vara Europas värsta flyktingläger och var från början byggt för att hysa 3 000 personer. Där bodde dock periodvis mellan 6 000 och 21 000 personer beroende på hur starka flyktingströmmarna var. Honerud arbetade nära organisationen Yoga and Sport with Refugees som med hjälp av träning strävade efter att göra tillvaron mer uthärdlig och meningsfull för alla som var fast i lägren.

– Jag hade aldrig fotograferat sport förut och alla jag mötte ville hjälpa till att få så bra bilder som möjligt. De som deltog porträtterades på sina egna villkor och vi valde ofta bilderna tillsammans. Jag arbetar långsamt och väntar gärna flera dagar innan jag tar upp kameran. Jag lärde mig att se vilka som ville bli porträtterade och vilka som inte ville; det tar tid att läsa av kulturella koder, säger hon.

Honerud har tagit avstamp i John Bergers klassiska essä Uses of Photography (1978) där han skriver: ”För fotografen betyder det att inte tänka på sig själv som en som ska rapportera något till resten av världen men snarare någon som dokumenterar det som de i skeendet själva upplever. Det är en viktig skillnad.”

– Ja, jag vill ta bilder som inte skapar distans utan låter oss komma nära, jag vill utmana traditionell fotojournalistik, bryta mot förväntade koder, säger hon.

Bilderna i Gym rör sig ledigt mellan olika fotografiska genrer. Vi ser många aktiva, rörliga, arbetande kroppar i det starka grekiska solljuset. Alltid nära, men aldrig identifierbara. De kan vara vem som helst, du eller jag. Sopor som används för tältbygge dokumenteras, detta är de faktiska, sociala, materiella förutsättningarna som råder i lägret. Ibland är bilderna rent dokumentära, ibland iscensatta och vissa bilder är manipulerade. Honerud vill inte bara berätta en historia, bilderna ska även vara fotografiskt intressanta i sig och hon vill aktivera blicken hos oss som ser dem.

– Jag har ett personligt ansvar men betraktaren har också ett eget ansvar. Jag vill att man ska betvivla äktheten i det man ser: Vad är manipulerat, vad är sant? Vi litar för mycket på avsändaren ibland, säger hon.

Namn: Hilde Honerud.
Hemsida: hildehonerud.com.
Utbildning: Edinburgh Napier University och Konsthögskolan i Oslo.
Arbetar som: Konstnär och undervisar i fotografi på Universitetet i Sørøst, Norge.
Aktuell med: Boken Gym (Heavy Books, 2021).

Nya numret av Fotografisk Tidskrift

Vi intervjuar Hilde Honerud, Anna Clarén och skriver om Magnum-fotografen Jonas Bendiksens kontroversiella bok. Vi rapporterar från Paris Photo, recenserar böcker, skriver om juridik och teknik och snackar med en säljcoach. Med mera! Foto: Jonas Bendiksen Läs mer