Redaktionellt | 19 Okt 2021 | Jenny Morelli

Briljanta möten i vardagen

Ikram Abdulkadir var en av vinnarna när Arbetets Museum korade tre fotografer till årets dokumentärfotopristagare. Hon får stipendiet på 25 000 kronor för sina briljanta möten i vardagen. 

Briljanta möten i vardagen Foto: Ikram Abdulkadir

Juryn motiverar priset med att Ikram Abdulkadir  förevigar samtiden med värme och känsla, ofta med familj, vänner och systerskap i fokus. Vardagsliv och perspektiv som inte alltid syns i media tecknas i ett nästan magiskt ljus. Ikram är en fotograf med stor potential och hennes arbete en inspirationskälla för både nutida och kommande generationer fotografer, skriver den.

Grattis, till priset hur känns det?
-Det känns alltid kul att få erkännande för det man gör!

Vem är du?
-Jag är 26 år och bor i Malmö och jag pluggar till socionom. För ett par år sedan köpte jag en kamera på Blocket och började fotografera. Jag tar mest porträtt på mina syskon och mina vänner och har fått uppdrag genom instagram, jag fotograferar mode och musik, tar de uppdrag som kommer.  Jag har haft utställningar på Skånes konstförening och ett par andra gallerier.

Vad ska du göra framöver?
-För prispengarna ska jag köpa lite mer kamera-grejer. Och jag arbetar med ett konstprojekt för Malmö Stad för att ta fram tillfälliga Antirasistiskt monument. Sedan fortsätter jag att studera till socionom. Det känns bra att ha ett tryggt jobb också.

   
Foto: Salma Abdulkadir 


Namn:
Ikram Abdulkadir
Bor: Malmö
Hemsida:
Ikramism.com 
Instagram: @ikramianism

De andra två vinnarna var David Lundmark och Anna Rosling Rönnlund. Bakom stipendiet står Arbetets museum i samarbete med museets huvudmän. Pristagarna utses av en jury bestående av representanter från Arbetets museum, LO, TCO, ABF, Sensus och inbjuden extern expert. Läs mer och se de andra två vinnarnas verk.

Foto: Linda Maria Thompson

Nya numret av Fotografisk Tidskrift

I höstnumret visar vi bilder av Simon Johansson, intervjuar Julia Peirone, skriver om hundfotografi och fotografi och minne, gruppfotografiets psykologi, recenserar böcker, skriver om teknik och juridik. Med mera. Foto: Linda Maria ThompsonLäs mer här.