Redaktionellt | 7 Dec 2020 | Peter Wiklund

Kristid: Hur har din verksamhet klarat året? (del III)

Vi har frågat några fotografer hur deras ekonomi förändrats under 2020. Text: Peter Wiklund.

Kristid: Hur har din verksamhet klarat året? (del III)

Fotomontage. Bild se nedan.

Självporträtt.

Lena Larsson, Stockholm/Örebro
Inriktning: Bröllop och reklam.
Hemsida: lenalarsson.com

Hur har din verksamhet påverkats under pandemin?
– Det har varit en total katastrof. När Löfven gick ut med de första restriktionerna i mars, då plingade det till i inboxen hela tiden. I princip allt blev avbokat. Jag är med i olika forum för bröllopsfotografer, så jag vet att jag var långt ifrån ensam om det.

Hade du andra typer av uppdrag som ändå fanns kvar?
– Nja, jag tar en hel del porträtt på företag också, men det måste ju ske när folk är på plats – och när jag är välkommen dit. Så det funkade inte heller.

Du säger ”avbokat”, det var inte så att bröllopen sköts fram i stället?
– Jag hade tur, eller vad man ska säga, som i första hand hade avbokningar och inte ombokningar. Jag tar 50 procent i bokningsavgift, vilket inte är återbetalningsbart. Hade de ombokat så hade jag varit tvungen att blocka tid för det nästa år, med risk för att det inte blir av då heller.

Men folk har väl ändå gift sig i sommar – även om det är färre än vanligtvis?
– Ja, men många har gjort det enklare än vad de planerat. Jag har haft en del bröllopsuppdrag, men då har det rört sig om kanske två timmar, inte att som annars göra en omfattande dokumentation.

Hur har du gjort för att klara dig ekonomiskt?
– Det har som sagt inte varit helt tomt. Jag har också haft några reklamuppdrag, men jag räknar med att ha förlorat uppdrag för 300 000 kronor i år. Så det är klart att det är svårt. Nu satsar jag på att göra mig mindre beroende av bröllop, även om jag tror att efterfrågan återkommer – folk kommer alltid att gifta sig.

Självporträtt

Jan Pedersen, Stockholm
Inriktning: Naturfotografi, inklusive workshoppar och fotoresor.
Hemsida: janpedersen.se

Hur har din verksamhet påverkats under pandemin?
– Jag kom hem från Costa Rica i mars, och hade då en kalender som var fullbokad lång tid framåt. Det var föredrag, fotomässor, workshoppar och fotoresor. Jag skulle säga att allt dog på en till två veckor.

Du menar att allt bokades av?
– Ja, men i början hade jag i alla fall förhoppningar om att det skulle lätta snabbt. Så blev det ju inte.

Men hade du några uppdrag alls?
– Jadå, jag undervisar bland annat i bildlära på Berghs, och de var tidigt ute med att köra all sin undervisning via Zoom. Så det kunde jag fortsätta med. Sedan ställde Fridhems folkhögskola in fyra veckolånga kurser, som jag i stället valde att leda i egen regi. Kurserna var helt digitala och blev fullbokade väldigt fort. Det dök alltså upp nya alternativ.

 Har workshopdelen legat på is?
– Nej, inte helt. Det har gått att ordna workshoppar här i Sverige där vi tagit hänsyn till rekommendationer och säkerhet. Det känns dessutom som om folk har haft mer tid att hoppa på sådant, så de har varit väldigt populära. Men det blir så klart i betydligt mindre omfattning än planerat.

Tror du att några av de nya arbetsmetoderna kommer att leva kvar?
– Absolut! Det är många som har upptäckt möjligheterna med hålla utbildningar och inspirera i digitala kanaler. Jag tror att vi kommer att få se mer av både rena digitala arrangemang och av kombinationen fysiskt-digitalt.

Har du kunnat använda den frigjorda tiden åt din egen fotografi?
– Ja, jag har rest runt en hel del och fotograferat i Sverige under den här perioden. Jag har också arbetat med en kommande bok om fåglar och Kalahariöknen. Dessvärre har inte folk börjat köpa fler böcker under året, så det är fortsatt en begränsad marknad.

Foto: Canon

Fredric Alm, Kiruna
Inriktning: Reportage, porträtt, företagsfoto. Numera även livesändningar.
Hemsida: kirunabilder.se

Hur har din verksamhet påverkats under pandemin?
– Jag har en hel del fasta kunder och evenemang som återkommer. I år blev det förstås inga evenemang, och även tidningsjobb försvann till stor del. Det kändes som om mediebevakningen var koncentrerad till Stockholm.

Hur resonerade du då?
– Jag kände att det nog kunde bli som vid tidigare lågkonjunkturer, så jag tänkte att det var lika bra att fundera på vilka tjänster som skulle kunna vara efterfrågade om det skulle hålla i  sig.

Vilka tjänster kunde det vara?
– Dels att visa upp miljöer virtuellt, och jag har kunnat göra en del uppdrag med 360-gradersbilder av fastigheter. Men framför allt insåg jag att det skulle finnas ett behov av att livesända, så det satsade jag på att lära mig.

Och har det funnits sådana uppdrag?
– Det första var faktiskt en begravning. Änkan satt på ålderdomshem och skulle inte få ta del av sin livskamrats begravning, så nu kunde hon i alla fall följa hela ceremonin live via en Ipad.

Har det varit svårt att lära sig tekniken?
– Det finns enkla sätt att lösa det, men då är man väldigt begränsad och det blir inte en lika bra upplevelse som om det är en mer avancerad produktion. Men då blir det mycket att lära sig, det vill jag lova. Man måste ha koll på rätt många yrken, med allt från video och ljud till grafik och nätverk.

Är det en tung ekonomisk investering?
– Även det beror på hur avancerat det ska vara. Jag hade redan kamerorna jag behövde, men jag har ändå lagt åtminstone 100 000 kronor på ny utrustning just för livesändningar.

Känns det som en bra satsning nu?
– Verkligen. Jag tror att det här kommer att vara en viktig del av mina inkomster framöver. Jag har redan haft uppdrag regelbundet, och då har jag inte ens börjat marknadsföra tjänsterna.

Foto: Ingvar Rönnbäck

Evelina Rönnbäck, Umeå
Inriktning: Mest dokumentärt, ofta kring globala frågor. Även en hel del sport.
Hemsida: evelinaronnback.se

Hur har din verksamhet påverkats under pandemin?
– Under ungefär två veckor i mars tappade jag i stort sett allt som var inplanerat fram till sommaren. Jag har frilansat sedan 2012 och är van vid att det går bättre ibland och sämre andra perioder. Det har alltid gått att hitta nya vägar att klara sig, men så blev det inte nu.

Hur agerade du under våren?
– Jag var inställd på att tänka om och söka mig till nya områden. Jag ringde till gamla kontakter, även en del nya, men det gav nästan ingenting.

Har det fungerat ekonomiskt ändå?
– Den ekonomiska biten är jättejobbig, och nu lever jag i stort sett på sparpengar. Jag hade i alla fall tur och fick ett sommarjobb – inom ett helt annat område – så det kom in lite pengar då.

Har du sökt någon form av ekonomiskt stöd?
– Nej, jag har enskild firma men uppfyller inte kriterierna i det nya stödet som kommit under hösten. A-kassa har inte heller varit aktuellt, för jag har inte velat lägga företaget vilande.

Hur tänker du kring a-kassan?
– För det första skulle det kunna försämra möjligheterna framöver att inte ha företaget aktivt. Men det skulle också kännas väldigt nedslående att ta det steget, nu när jag har kämpat så pass länge för att kunna vara fotograf. Det här är något jag verkligen brinner för; det handlar om mina drömmar.

Vad tänker du om framtiden?
– Jag tror att det överlag kommer att vara en tung väg tillbaka. Men det känns i alla fall mer hoppfullt än dystert, när jag tänker framåt. I alla fall för det mesta, vissa perioder kan det kännas väldigt tungt.

Text: Peter Wiklund.

Läs mer: Kristid- så har pandemin påverkat branschen- del 1
Läs mer: Vad går att säga om framtiden? Vilka förändringarna kan komma att bestå?- del 2
Läs mer: Statliga stöd för företagare och konstnärer.

Prenumerera på Fotografisk Tidskrift

I nästa nummer: Arbetsmarknaden för fotografer, året med corona, exklusiv intervju med Annika Elisabeth von Hausswolff, en ny bok om guld, fotohistoria, bildjournalistik, det nya normala, recensioner, juridik och praktisk teknik. Med mera! Här skaffar du en prenumeration på Sveriges äldsta fototidning.  Foto: Susanne Walström, aktuell med en reportagebok om guld. Läs mer