abcdefefhsi
Redaktionellt | 10 Dec 2021 | Lena Koller

Inställningar med Lena Koller

Lena Koller deltar i vår nya serie: Inställningar. En bild och en fotograf som berättar om hur  bilden kommit till.  Text och bild: Lena Koller.

Inställningar med Lena Koller Foto: Lena Koller

Iso 640, bländare 9, 2 sek. exponeringstid. Objektiv 24–70mm på 65 mm. Kamera Canon 5D Mark II.

Det var länge sedan jag använde något annat ljus än dagsljus, det absolut vackraste som finns. Denna bild är tagen förra sommaren i Höganäs i en lada med minimalt ljusinsläpp. Men med ett stativ kommer man långt. 

Jag har arbetat som fotograf sedan 1988, alltså snart i 35 år. I början var jag mest intresserad av porträtt. Men jag förstod ganska snabbt att det inte gick att försörja sig på det så matfotografi och inredning kom snart att dominera mina uppdrag. Jag har gjort arton böcker genom åren varav cirka tio är kokböcker. I våras kom boken Blomsterbönder ut. Den här bilden kommer därifrån. Och till jul kommer samlingsverket Ansikte mot ansikte med mina porträtt från åren 1986–2021.

Som alla fotografer har jag haft blixt och HMI-lampor och en armada av olika kameror. Hasselblad, Pentax 6×7, en Sinar och en Nikon småbildskamera.

Men med tiden har jag blivit allt enklare i mitt val av utrustning. Kameran är en gammal trotjänare som jag inte har brytt mig om att uppgradera. Den får vara med tills den inte vill mer.

Jag är också lat och vill bara ha ett objektiv som är flexibelt i brännvidden. Därför använder jag 24–70 mm zoom. Det mesta av arbetet gör jag efteråt, som att mörka ned och efterbelysa i Photoshop.

Med den här bilden ville jag åstadkomma ett slags mystik och flirtar med det nederländska måleriet. Minns också mina gamla släktingars hobbymåleri av blombuketter som jag älskade. De fanns på vinden i mitt barndomshem och jag snodde med mig flera när jag flyttade hemifrån. Enkelhet är mitt ledord. Det enklaste är det vackraste.

Lena Koller

Foto: Självporträtt

Namn: Lena Koller
Hemsida: lenakoller.com
Instagram: @lenakollerfotograf

 

Vi letar efter fler att intervjua i serien! Vill du vara med? Maila redaktionen@sfoto.se

Läs tidigare artiklar i serien

Läs nya numret av F

Vi intervjuar Hilde Honerud, Anna Clarén och skriver om Magnum-fotografen Jonas Bendiksens kontroversiella bok. Vi rapporterar från Paris Photo, recenserar böcker, skriver om juridik och teknik och snackar med en säljcoach. Med mera! Foto: Anna Clarén Läs mer