Redaktionellt | 7 Okt 2021 | Jenny Morelli

Intresset för fotografi ökar på konstmarknaden

Intresset för fotografi ökar på internationella konstmarknaden. Bilder av nu levande fotografer som Andreas Gursky, Cindy Sherman, Vik Muniz och säljs för miljonbelopp.

 

Intresset för fotografi ökar på konstmarknaden

Foto: Richard Mosse. "Come Out (1966) V, 2011 Chromogenic print." Utrop 5000 dollar.

Auktionshuset Artnet som både köper och säljer fotografi har gjort en analys av flera internationella databaser för konst och letat särskilt efter priset på fotografi. På andrahandsmarknaden för vintage printar ökar värdet konstant för bilder av Cartier Bresson och Ansel Adams. Det är inte helt enkelt att mäta värdeökning av fotografi eftersom det finns flera parallella marknader och många högprofilerade fotografer befinner sig på den samtida konstmarknaden. Men Artnet skriver att säljfrekvensen (sell- through- rate) för fotografi har ökat från 2015- 2021 från 57 procent till 66 procent.  Läs mer

Nya numret av Fotografisk Tidskrift

I höstnumret visar vi bilder av Simon Johansson, intervjuar Julia Peirone, skriver om hundfotografi och fotografi och minne, gruppfotografiets psykologi, recenserar böcker, skriver om teknik och juridik. Med mera. Foto: Linda Maria ThompsonLäs mer här.