Redaktionellt | 5 Dec 2020 | Jenny Morelli

"Jag försöker öppna upp för nya sätt att se på identitet."

Vi ställde fem frågor till Nina Mangalanayagam, programansvarig på HDK Valand.

Foto: Hendrik Zeitler

Hur hamnade du på HDK Valand?
– Jag sökte och fick jobbet. Flyttade hem från London där jag bott i tjugo år. Jag har en master i fotografi på Royal College of Art och skrev min doktorsavhandling på University of Westminster. Jag arbetar som konstnär och har även undervisat på flera konsthögskolor i England

Ser du skillnader mellan utbildningarna i England och Sverige?
– Ja, framför allt är det mindre klasser här, i England kunde det ibland vara över hundra studenter. Där finns också en större mångfald, folk kommer från hela världen för att studera. Och i London har man tillgång till så många konstutställningar och arenor av olika slag. Men i och med pandemin har mycket blivit digitalt vilket är bra för oss i Göteborg. En positiv bieffekt av corona.

Vad är ditt forskningsområde? Vad lär du ut?
– Jag undersöker teman som hybriditet, ett begrepp som för mig har handlat om hur människor med blandad etnicitet har avbildats och jag försöker öppna upp för nya sätt att se på identitet. En fråga kan till exempel vara hur man bryter vissa stereotyper, hur man kan vara kritisk mot fotohistorien samtidigt som man fortfarande använder sig av fotografi. Det kan också handla om vem som tar bilden, vad man har för relation till den avbildade osv. Jag är intresserad av dekoloniala frågor och diskuterar strategier framåt.

 Vilka teman är studenterna intresserade av?
– Antropocen – människans tidsålder – hur vi människor samverkar med vår miljö har varit intressant ett par år. Minne – vad det är och minne i relation till en viss plats. Andra ämnen är identitet och hur man arbetar med arkiv. Att göra egna böcker är också något som många vill.

Du är ju konstnär/fotograf – hur arbetar du med din egen konst?
– Jag utgår ofta från min egen erfarenhet i min praktik, men väver även in andras berättelser i min historia. Eftersom jag kommer från en familj med rötter i olika kulturer har jag använt mina familjerelationer för att undersöka hur man till exempel gör för att passa in och hur man känner tillhörighet. Och vad som händer när idén om oss själva inte stämmer med den vår omgivning har. Just nu söker jag också pengar för att forska i Sveriges koloniala historia.

Namn: Nina Mangalanayagam
Bor: Göteborg
Aktuell med: Konstnär/PhD i fotografi/ansvarig för bachelorprogrammet på HDK Valand
Hemsida: ninamanga.com

Prenumerera på Fotografisk Tidskrift

I nästa nummer: Arbetsmarknaden för fotografer, året med corona, exklusiv intervju med Annika Elisabeth von Hausswolff, fotohistoria, bildjournalistik, det nya normala, recensioner, juridik och praktisk teknik. Med mera! Här skaffar du en prenumeration på Sveriges äldsta fototidning.  Omslag: Johanna Nyholm. Läs mer