Redaktionellt | 22 April 2021 | Joar Vestergren

Konsten att kontrollera sin kropp

-När jag är inne i sjukdomen är den så himla påtaglig. När jag började fotografera blev skapandet en distraktion, jag la energi på projektet istället för på min kroppsfixering.”‘ Fotografen Stina Aldén är aktuell med en utställning på Galleri Korn. Text: Joar Vestergren.

Konsten att kontrollera sin kropp

Foto: Stina Aldén

Stina Aldén kommer från södra Dalarna och studerar andra året på Hemse Folkhögskolas Fotolinje. Just nu ställer hon ut på Galleri Korn i Stockholm. K.Ö.K Kontroll över kroppen är ett projekt om hennes ätstörningar och hur de påverkar hennes liv. 

– Allt började med att jag skrev ner tankar kring min hälsa när jag mådde riktigt dåligt och till texterna tog jag sedan självporträtt. I utställningen visar jag 11 texter med tillhörande serier. Det handlar om olika aspekter av min sjukdom och saker i livet som påverkats. Jag slits mellan att berätta min personliga historia och om det generella tillstånd som många unga genomgår. Kanske målar jag upp en bild som inte stämmer? Det har också varit viktigt att tänka på att tillståndet för många som lider av diagnoserna är känsligt och det kan nog vara lätt för de som kämpar med ätstörningar att bli triggad av min berättelse. Hade jag själv gått på min egen utställning för 3 år sedan är jag inte säker på att jag skulle tagit den så bra, säger hon.

Foto: Stina Aldén

Känner du att du kan bearbeta din sjukdom genom det här arbetet?
-Ja, jag känner att jag kunnat ta ett steg bort, acceptera sjukdomen och se den mer objektivt. När jag är inne i sjukdomen är den så himla påtaglig. När jag började fotografera blev skapandet en distraktion, jag la energi på projektet istället för på min kroppsfixering. Jag tror absolut att kreativt arbete är ett bra verktyg för alla för att bearbeta psykisk ohälsa även om jag kanske inte kan rekommendera alla att göra projekt som blottlägger en själv så mycket som jag gjort i mitt projekt. 

Foto: Stina Aldén

Hur har ditt fotograferande påverkats av pandemiåret?
-I höstas var min plan att ställa ut ett projekt om småskaligt lantbruk på Gotland. Men det hela blev svårt att genomföra. K.Ö.K blev en helomvändning. Jag har ett större driv för detta då jag ett behov av att rannsaka mig själv och ämnet ligger mig närmare. Att ställa ut trots Corona har nästan bara varit en fördel även om jag inte kan ha vernissage. Jag är lite folkskygg och att jag slapp pressen att presentera ett känsligt projekt inför massa folk var skönt. Med detta sagt vill jag ju förstås väldigt gärna att folk kommer och tittar på utställningen.


Foto: Joar Vestergren

Namn: Stina Aldén
Hemsida: stinaalden.com
Instagram: stina.alden
Aktuell med: K.Ö.K på Galleri Korn i stockholm. Pågår till 28 april. Läs mer