Redaktionellt | 11 Dec 2024 | Jonna Dagliden Hunt

Konsten att sälja printar online

Hur går det till när man vill sälja fotografi på nätet? F har kartlagt de främsta plattformarna och intervjuat fotografer med koll. Text Jonna Dagliden Hunt

Konsten att sälja printar online

Tommy Ingberg säljer sina bilder i tre olika storlekar som standard. Den här bilden har han sålt i ovanligt många små exemplar 30 x 30cm. Foto: Tommy Ingberg

En kvinna i ett fönster i ett rosa hus, ett fönster som står på glänt mot havet och en uppblåsbar munk som flyter runt i en pool. På Artportables sajt är det algoritmerna som styr vilka konstverk som är mest populära. Fotografen Marcus Cederberg verkar ha knäckt koden för vad som säljer; hans verk har topplaceringarna ett, två, fyra och fem i kategorin fotokonst, och på Instagram har han en kvarts miljon följare. Men i flödet hos Artportable finns också en sommaräng med dagg av Annika Persson och en skugga av en ros signerad LouCat Loqant.

– På Artportable kan vem som helst sälja sin konst, säger grundaren Erik Nordlander.

Foto: Marcus Cederberg

Rosa tanten tillhör en av Marcus Cederbergs mest populära motiv. Han har återförsäljare över hela världen och är extra populär i USA.

Erik Nordlander och medgrundaren Johan Höök startade en contentbyrå 2017 som skulle marknadsföra mindre företagare, däribland konstnärer, men även ekonomer och författare. Det visade sig att det var konstnärer och fotografer som stack ut med sitt visuella material när de marknadsfördes på sociala medier. Sakta men säkert ställde de om till att enbart representera dem.

I dag är Artportable ett digitalt galleri där konstnärer själva laddar upp sina portfolior och som Artportable sedan marknadsför till sitt nätverk nischat på konstintresserade. I stället för att ta en provision på försäljningen betalar konstnären en månadsavgift som varierar beroende på mängden konstverk man laddar upp. Tre verk är gratis, 10 verk kostar 99 kronor i månaden och upp till 1 500 verk 359 kronor i månaden.

– Det sker ingen kurering från vår sida, utan det som är populärt på plattformen – och gillas – kommer högre upp på våra listor. De som syns mest och är mest aktiva på en rad olika plattformar är de som säljer bäst, säger Nordlander, som nämner att fotografier med motiv som ”imponerar” oftast säljer bäst. Det är ofta storslagna och skickligt tagna fotografier som Nordlander beskriver det: ”Sådana som det är uppenbart att den glada amatören inte kan knäppa.” Men det handlar också om att hitta rätt pris, och att berätta om verket och sig själv.

– Kontexten och berättelsen om en konstnär är också väldigt viktig för att köpare ska förstå. Särskilt digitalt. Det handlar på något sätt om att vänja konstköparen att köpa online och försöka skapa en upplevelse och tillräckligt mycket information för att de ska kunna få samma känsla för ett verk som man kan få fysiskt. I och med att människor är på sina telefoner mer eller mindre fyra till sex timmar om dagen, finns det många möjligheter. Tillsammans med konstnärerna försöker vi skapa större förståelse för vad som fungerar online för att ge en så bra upplevelse som möjligt för att någon ska våga köpa verket.

Men att se verket på plats i ett sammanhang, bland andra människor som på en utställning, är ändå väldigt kraftfullt, menar Nordlander.

– Det fysiska galleriet och det fysiska mötet med konsten är fortfarande viktiga, säger han.

Förutom den digitala plattformen anordnar Artportable även utställningar, samarbeten med hotell och restauranger där de ställer ut konst och de ger även årligen ut konstboken Catalogued by Artportable.

– Vi försöker binda ihop det fysiska och det digitala. Våra konstnärer säljer framför allt genom att de blir kontaktade på vår plattform. Sedan träffas många fysiskt vilket ofta leder till långa relationer när man väl har träffats, säger Erik Nordlander.

Att sälja fotografier på digitala plattformar har växt de senaste åren. Googlar man ”köpa printar konstfotografi” får man en uppsjö av alternativ, från mindre aktörer till internationella jättar. Bredden är enorm, ett fotografi kan kosta allt från några tusenlappar till flera hundratusen kronor.

Tittar man på konstmarknaden i stort ökade försäljningen på digitala plattformar med sju procent under 2023, detta trots en allmänt nedåtgående trend på konstmarknaden, visar en rapport från Art Basel och UBS Art Market Report 2024. Och en rapport från e-handelsplattformen Artsy visar att e-handelsförsäljning fortsatt är det sätt som mest bidrar till galleristers konstförsäljning. Av de 886 tillfrågade galleristerna uppgav 45 procent att e-handel var det som bidrog mest till deras försäljning.

Det är med andra ord ingen tillfällighet att de digitala plattformarna för att sälja konst, däribland fotografi, har exploderat, så till den grad att Konstnärernas Riksorganisation startat en kartläggning för att kunna ge rekommendationer till sina medlemmar. Årets rapport inkluderar 17 digitala marknadsplatser i Sverige, och vilka för- och nackdelar som finns med att sälja sin konst online.

Ett av de gallerier som riktat in sig specifikt på fotografi är Picture This Gallery som under 2022 startades av Jan och Per Broman, grundare av Fotografiska, samt techprofilerna Oscar Otteborn och Moon-Suck Song, som en försäljningskanal men också en plats för berättelser.

– Bilderna är så mycket starkare om man kan historien bakom. Vi märkte att vi fick mycket bra respons och många tog oss på allvar som en seriös aktör, vilket ledde till att bra fotografer blev intresserade, säger Picture This kreativa chef Johan Lindskog.

Under februari 2023 öppnade de en fysisk plats vid Mariatorget i Stockholm som komplement till den digitala försäljningen. Till skillnad från Artportable kurerar de alla fotografer som medverkar, i dag är de runt 70.

– I den digitala världen når man många, det behöver vara lättillgängligt och lite billigare, men om du ska visa kvalitet i de här bilderna du säljer behövs en fysisk plats, säger han.

Tommy Ingberg

En liten del av Tommy Ingbergs bilder står för det mesta av försäljningen. Den här bilden var den första att sälja slut en upplaga om 20. 

Så hur går man till väga som fotograf för att sälja sina fotografier online? Fotografen Tommy Ingberg är en av dem som har hittat en affärsmodell kring att sälja printar online. Han finns representerad hos Saatchi Art som är en internationell digital marknadsplats för konst. Statistik från företaget visar att de har 1,4 miljoner konstverk på sin sajt från 94 000 konstnärer i 110 länder. Ingberg har 109 fotografier på sidan och de innehåller mycket av de ”imponerande” motiv som Artportables grundare Erik Nordlander var inne på. Ingbergs verk leker med perspektiv och är ofta surrealistiska i form av montage som han redigerar digitalt. 

Ingberg beskriver att han redan från början av sitt skapande använde internet som en kanal för att nå ut, och då kändes det naturligt att också börja erbjuda försäljning digitalt.

– Jag har aldrig riktigt haft drivet att jaga samarbeten med fysiska gallerier. Och att sälja online är som jag upplever det mer effektivt och enklare att administrera – det kan bli svårt att jonglera med olika gallerister. Att kunna hänvisa köpare till en och samma plats och prisbild oavsett var i världen de befinner sig är en stor fördel, säger han och tillägger att han gärna vill att printarna ska vara tillgängliga för så många som möjligt. Normalt sett ligger priserna mellan 3 000 och 7 000 kronor beroende på storlek och upplaga. Ingberg valde Saatchi Art för att de har en stor befintlig marknad och kan nå ut till fler än hans befintliga publik. Via dem säljer han till hela världen, främst till större städer i USA och Europa.

– Viktigt för mig är också att de agerar som en ”riktig” gallerist fast i större skala; det är ett stort företag med flera anställda som arbetar gentemot kunderna, inte bara på internet utan också via personliga kontakter. Det finns också en bra kundtjänst både för säljare och köpare och hela processen från försäljning till leverans och betalning känns trygg och professionell.

Av den anledningen är Ingberg heller inte rädd för att bilderna ska komma i fel händer. Ingberg är van vid att marknadsföra sig via internet, på sociala medier och sin webbplats.

– Då får man nästan räkna med att bilderna används otillåtet. Jag ser dock till att bilderna jag visar på internet inte är tillräckligt högupplösta för att skriva ut. Om jag gör en bildsökning på någon av mina mer populära bilder så ser jag hundratals fall av otillåten användning, men det är i stort sett aldrig i något kommersiellt eller större sammanhang. Visst blir man trött på att folk har så lite respekt för och kunskap om upphovsrätt, men samtidigt ser jag ingen vinning i att jaga alla som gör fel – så länge de inte tjänar pengar på det.

Foto: Felix Odell

Närsholmen fotograferade Odell under ett reportage på Gotland i september i år. Den finns i en upplaga om 10. Pris är ännu inte satt. 

Fotograferna Felix Odell och Nygårds Karin Bengtsson säljer båda sina verk via Link Image Art Edition, ett digitalt galleri med fotokonst från svenska fotografer. Varje enskilt verk granskas av Link Image och säljs via en personlig kontakt.

Odell säljer landskapsbilder, ofta tagna under hans olika reportageresor. Priserna varierar beroende på storlek och om de är inramade.

– Jag printar och ramar på Förstoringsateljén, de är riktigt bra men kostar också lite mer. Att rama en liten bild kan kosta 3 000 kronor medan en större kostar upp mot 20 000 kronor. Så priset varierar beroende på ram och storlek. Men en print med ram i storlek 120–90 cm säljer jag för cirka 20 000–25 000 kr.

Nygårds Karin Bengtsson säljer serier i mindre format hos Link Image Art Edition, bland annat serien Rehearsals som är en serie bilder med fyra flickor som övar sig inför vuxenlivet. Alla hennes bilder är inramade med Artglass, ett antireflekterande glas med starkt UV-skydd.

– Det kostar en del, men blir väldigt snyggt. Jag tycker att presentationen är en del av verket, den kan både tillföra och förgöra. Och jag vill veta hur mina bilder presenteras, säger hon.

Foto: Nygårds Karin Bengtsson

Rehearsals är en serie bilder med fyra flickor som övar sig inför vuxenlivet: De svåra konsterna att förstå (Understanding), att anpassa sig (Adapting), att förbättra sig (Improving) och att förlåta (Forgiving). ”Jag kan förstås aldrig veta varför ett visst verk säljs. Men jag hoppas att den som intresserar sig för mina bilder kan spegla sig i dem.”

Priset är beroende av editionens upplaga och verkens storlek. Bengtsson har till exempel några serier i storlekar runt 35 x 39 cm med upplaga 7 + 2 AP, de säljs för 11 000 kronor per bild.

– Jag skiljer mellan mina serier i mindre storlekar som till större del säljs på nätet och mina verk i betydligt större format monterade med glas. De säljer jag till största del IRL. Men mötet med verket i verkligheten är oersättligt, oavsett storlek, säger hon.

Men det finns också vissa baksidor med utvecklingen av digitala försäljningsplattformar av konst. Det menar konstnären och fotografen Anneè Olofsson, som har en lång karriär bakom sig. 2011 hade hon en stor soloutställning på Kulturhuset i Stockholm och hon finns representerad i samlingarna på Museum of Modern Art i New York. Olofsson har visserligen goda erfarenheter av att sälja sin konst via den svenska webbshoppen ed.art, grundad av Elisabeth Blennow Calälv, som Olofsson anser är ett ”undantag” i djungeln av alla tjänster.

Foto: Année Olofsson

Här har hon sålt 70 exemplar av sin grafiska print Morning hours days of mirage nights of mist – vilket visar en kvinna som sjunker i vatten.  

– Det är tufft för oss etablerade konstnärer att konkurrera med sajter som kränger konst till låga priser. Många har sett möjligheter att tjäna pengar på konst på nätet, säger hon, och menar att utvecklingen har sänkt ribban för värdet av fotografi.

– Det har förstört fotografi, och möjligheten att kunna ta det på allvar. Hur ska vi kunna jobba som konstnärer? Man konkurrerar med mycket skräp, och att ta sig igenom det nålsögat och få någon där ute att förstå att det finns bättre konst kräver utbildning. Det finns inte i dag.

Som en lösning uppmanar hon fler unga konstnärer att gå samman och skapa nya plattformar. Bland annat finns initiativet Black Iris som startades av Mattias och Anna Camner under pandemin som en plattform för konstnärer att nå ut. Alla intäkter vid försäljning går direkt till konstnärerna. Här kostar en limiterad upplaga från Olofsson från 12 000 kronor.

– Black Iris har 15 etablerade konstnärer i sitt stall, med en sajt med försäljning men även utställningar. Det blev en start för oss konstnärer att stötta varandra. Jag hoppas att fler unga fotografer och konstnärer ser potentialen i liknande sammanhang. Jag önskar att det fanns fler seriösa aktörer på nätet jag skulle kunna jobba med. Jag måste vara en del av det nya också.

Ett axplock av onlinegallerier som säljer fotokonst

Artportable: En plattform där konstnärer kan ladda upp sin portfolio och få hjälp med marknadsföring av sina verk till försäljning. Det finns även möjligheter till utställningar hos Artportables partner och i deras egen utställningslokal på Södermalm i Stockholm. Tar ingen provision, men konstnärer betalar en månadsavgift.

Galleri Mats Bergman
:
Förmedlar originalkonst, grafiska blad, skulpturer, konstaffischer och böcker. Konstnären laddar upp sina konstverk via webbplatsen och prissätter dem själv. Tar 50 procent i provision.

Link Image:
Samlar och kurerar fotokonst från svenska fotografer. De har också en Link Image Art Edition. Tar 40 procent i provision.

Picture This Gallery:
Ett svenskt digitalt och fysiskt galleri grundat 2022 med ambitionen att bli världens ledande plattform för fotografi. Tar 50 procent i provision.

Saatchi Art:
Internationellt onlinegalleri som erbjuder ett brett utbud av originalkonstverk, inklusive fotokonst, från konstnärer över hela världen. Tar 40 procent i provision

Yellow Korner:
Internationell plattform som specialiserar sig på begränsade upplagor av fotokonst, med verk från både etablerade och nya fotografer. Provision sätts i en förhandling med fotografen.

Att tänka på
Hoppa inte på första bästa plattform utan ta dig tid att undersöka alla möjligheter. Här nedan är några av de frågor du bör ställa dig själv:
Vilka förutsättningar är bäst för dig? Vill du göra utskrifterna själv? Vill du sälja i upplaga? Kan det skada ditt varumärke att sälja bilder online?
Hur aktiv vill du vara? Vill du enbart ha en teknisk lösning och göra marknadsföringen själv? Hur når plattformen de olika målgrupperna du vill nå ut till?
Hur fungerar det med avgifter och kommission, moms, skatter och betalning? Kräver plattformen ensamrätt på försäljning? Hur ser det ut med transport och returer?

Prenumerera på Fotografisk Tidskrift

Teckna en prenumeration på Sveriges äldsta och mest aktuella fototidskrift. Fotografisk Tidskrift har engagerat fotografer sedan 1888. Läs mer

Foto: Ida Halling