Redaktionellt | 16 Mars 2023 | Jenny Morelli

Kristian Bengtssons bilburna unga

När Kristian Bengtsson inte är på cruising-träffar och fotograferar raggare på sitt sätt arbetar han som head of video på Vogue Scandinavia.

Kristian Bengtssons bilburna unga

Stämningen när du hör ungdomar skråla med i dansbandslåten De sista ljuva åren i en sönderbankad cheva. Den är så härlig. Jag är inte den enda som fotograferar svensk raggarkultur men jag gör det på mitt sätt. Jag vill inte bara lyfta fram fyllan utan även fotografera alla vackra stilleben som uppstår, säger Kristian Bengtsson.

Foto: Kristian Bengtsson

När han inte fotograferar bilburen ungdom arbetar Kristian Bengtsson som head of video på Vogue Scandinavia. På hans Instagram syns raggarbilderna blandat med kommersiella bilder och porträtt på kända personer som han fotograferar i jobbet.

Även om innehållet kan vara nog så stökigt och rörigt är hans visuella uttryck relativt stillsamt.

– Den stillsamma stilen har alltid inspirerat mig, tänk William Eggleston, Stephen Shore och öppna vida landskap. Bilder av vardagliga objekt. Ett svalt uttryck.

Han vill heller inte att hans bilder ska vara för redovisande.

– Jag vill verkligen in i bilarna och plåta. Det jag försöker komma åt är att skildra en subkultur som är väldigt unik och väldigt svensk.

Foto: Kristian Bengtsson

Kristian Bengtsson har i flera år besökt cruising-träffar under den relativt korta raggarsäsongen. Att åka runt och skildra Sverige är inget nytt för honom. Tidigare har han fotograferat hälften av de 86 svenska orter som heter Fagerhult. Det blev en bok som han gav ut tillsammans med journalisten Johan Wirfält.

Raggarkulturen har många likheter med punken och inställningen är ”jag skiter i allt”.

Många bilder föreställer politiskt inkorrekta klistermärken: ”cykelfri innerstad” är en av de snälla varianterna och ”sex, droger och dansbandsmusik” en annan.

– De älskar Eddie Meduza och de älskar Magnus Uggla. Att raggarkulturen lever och frodas även bland den yngre generationen är otroligt tycker jag.

Under festivalen Wheels and wings i Falkenberg har Kristian Bengtsson tagit flera av sina bilder.

 – Är vädret bra så är festivalen det absolut roligaste stället att vara på i hela Sverige. Det går inte att slå det! Skrea strand är i vanliga fall väldigt lugn. Men den förvandlas helt när ungdomarna kommer och tar över. Och de blir som tokiga när jag kommer med min kamera. De är verkligen där för att visa upp sig, säger han.

Foto: Kristian Bengtsson

Nu vill Bengtsson samla allt material i en bok. Så nästa steg är åka runt i skogarna i Dalarna och hälsa på ungdomarna när de är hemma och mekar med bilarna, säger han.

Foto: Sarah Liisborg

Namn: Kristian Bengtsson
Bor: Stockholm
Hemsida: kristianbengtsson.se
Instagram: beastusbengtsson

Prenumerera på Fotografisk Tidskrift

Här tecknar du en prenumeration på Sveriges äldsta och mest aktuella fototidskrift. Fotografisk Tidskrift har engagerat fotografer sedan 1886. Läs mer

Foto: Jenny Gustafsson