Redaktionellt | 7 Dec 2020 | Peter Wiklund

Kristid: så har pandemin påverkat branschen (I)

När krisen kom i våras försvann många fotografers, filmares och bildbehandlares uppdrag. Pandemin påverkar yrkeskåren både direkt i form av inställda bröllop och indirekt genom att andra företag går på knäna. Ytterst få fotografer vill dock ha sitt företag vilande. Och några har hittat nya sätt att försörja sig under året. Peter Wiklund har undersökt arbetslivet för fotografer under 2020. Text: Peter Wiklund.

”Ett mystiskt virus skapar oro i den kinesiska staden Wuhan.” Så inleddes en kort notis på Dagens Nyheters webbplats i mitten av januari. Två månader senare fattade Sveriges regering ett beslut som innebar att det blev ”förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 deltagare”.

Bara några dagar efter detta gick Svenska Fotografers Förbund ut med en enkät till medlemmarna. En av frågorna var: ”Har du förlorat uppdrag efter regeringens beslut om att ställa in evenemang med fler än 500 personer?” 716 personer fyllde i enkäten, och nästan fyra av tio svarade ”ja” på den frågan. Av de resterande räknade över hälften med att uppdrag skulle komma att ställas in framöver.

– Vi förstod att det var viktigt att agera direkt, och vi var den första organisationen som gick ut med en medlemsenkät. Vi fick snabb respons, det var tydligt att det var något som berörde många, berättar Paulina Holmgren, ordförande i Svenska Fotografers Förbund.

Hon konstaterar att en stor del av yrkeskåren drabbades hårt – redan från första dagen när beslutet offentliggjordes. Och bara ett par veckor senare kom dessutom en skärpning, till maximalt 50 deltagare.

Foto: Cliff Warg

– I stort sett alla fotografer arbetar i sammanhang där människor möts på ett eller annat sätt. Evenemang som sport, kultur, konferenser och bröllop – allt ställdes in eller sköts på framtiden. Det märkte jag tydligt för egen del också: jag och min kollega hade ett inbokat uppdrag att dokumentera en tredagarskonferens, både i stillbild och film. Det blev förstås avbokat, och den planerade intäkten försvann helt.

Paulina Holmgren var långt ifrån ensam om detta. En person skriver i sitt enkätsvar: ”Har sett ett minskat flöde av inkommande uppdrag under längre tid, redan från första utbrottet i Kina och nu ställs jobb in på löpande band.”

En annan berättar: ”Skulle göra vårens största jobb denna vecka nere i Europa för stor kund. Har lagt väldigt mycket tid i förarbetet och det blir definitivt kännbart ekonomiskt nu när detta händer. Kommer behöva varsla min fasta assistent och flera underleverantörer blir lidande.”

– Det är inte heller enbart avbokade evenemang och resor som har gjort att det har försvunnit uppdrag. Många fotografer har uppdrag som ska utföras inne på företag eller i verksamheter, och det blev förstås omöjligt när det kom allt fler besöksförbud i snabb takt, säger Paulina Holmgren.

Ett annat svar pekar på ytterligare andra svårigheter: ”Jobbar med att fotografera kläder/mode … Inga företag får leveranser då de kommer från Kina, Italien och Turkiet.”

– Ja, vi märker att det har funnits både en direkt och en indirekt påverkan. Inom till exempel mode, stilleben och industri har det till och från varit problem med just utlandsleveranserna. Andra har drabbats av att en bransch går till dåligt, exempelvis de fotografer som har arbetat mycket åt besöksnäringen.

Under året har det kommit olika statliga stödåtgärder som ska hjälpa landets företag att överleva. Korttidsarbete – eller korttidspermittering som det ibland kallas – är något som inte minst många stora bolag har dragit nytta av, genom att permittera medarbetare på deltid samtidigt som statliga medel gör att individen bara behöver mista en mindre del av lönen.

– Det är även en hel del mindre företag som har använt den möjligheten, även bland våra medlemmar. Men det kräver att man har ett aktiebolag, och det har färre än hälften av medlemmarna. De som har enskild firma är därför många gånger de som har drabbats hårdast ekonomiskt, säger Paulina Holmgren.

Den som har enskild firma får det extra svårt eftersom det inte går att få a-kassa när firman är aktiv, oavsett verksamhetens omfattning.

– Det är ytterst få fotografer som har valt att låta sin enskilda firma vara ”vilande”, ännu färre har lagt ner. Jag tror att det är en tendens som kan vara extra tydlig bland fotografer jämfört med andra yrkeskårer. Det är mer än ett yrke, det är också en identitet. Och då är man beredd att strida in i det sista för att inte behöva släppa taget.

I en separat enkät om a-kassan beskrev en fotograf sina tankegångar: ”Med rådande regler känner jag inte att jag kan söka a-kassa eftersom det innebär att lägga företaget vilande och jag måste tacka nej till de få uppdrag som kommer in från trogna kunder. Att tacka nej till de uppdragen skulle med stor sannolikhet innebära att jag förlorar kunderna och framtida intäkter. Det är därför min bedömning att det skulle göra mer skada än nytta även om jag skulle ha stor hjälp av a-kassan kortsiktigt. I stället får jag låna och leva på krediter med hopp om att situationen kommer att vända snart.”

En annan uttryckte sig så här: ”Det är ju det absolut sista man vill göra som enskild firma, att lägga firman vilande och söka a-kassa. Just för att det då är slutet på företaget, drömmen man haft om att jobba med det man älskar.”

Under våren etablerade Svenska Fotografers Förbund en krisfond för att kunna ge ett symboliskt stöd till en del av de medlemmar som drabbats.

– Där blev det en viss övervikt av fotografer med enskild firma, och vi delade ut 5 000 kronor vardera till 83 mottagare, alltså totalt 415 000 kronor. Vissa ansökningar var verkligen hjärtskärande att läsa, när det framgick hur svårt en del kunde ha att klara av basutgifter som hyran, säger Paulina Holmgren.

I början av oktober kom i alla fall ett efterlängtad besked för alla enskilda företagare, när regeringen presenterade en stödåtgärd riktad till dessa näringsidkare. Stödet skulle först baseras på omsättningsminskningar under våren 2020, men har i november förlängts så att det även gäller början av hösten.

– Den här typen av stöd är något som vi och de andra organisationerna inom KLYS har krävt länge. Det är väldigt bra att det har kommit, samtidigt som jag tycker att det är märkligt att det har dröjt så länge – det finns ju totalt så många som 600 000 enskilda företagare i Sverige.

Paulina Holmgren vill trots allt nyansera bilden av fotografernas arbetsmarknad en aning.

– Jag har sett flera exempel på medlemmar som har varit snabba på att anpassa sig till situationen och ta tillvara de möjligheter som ges. Inte minst då genom att satsa på att filma vid live-sändningar, där behovet har vuxit enormt under våren.

Sedan har det också dykt upp enstaka uppdrag som en följd av pandemin, konstaterar hon.

– Jag har själv fått ett filmuppdrag som annars skulle ha gått till ett finskt team, men som inte fick ta sig över gränsen.

Hon lyfter dessutom fram att det är en väldig variation inom kåren, bland annat beroende på vilken inriktning man har.

– Det finns en del fall där det har ”tuffat på” nästan som vanligt, till exempel för en del mat- och produktfotografer.

Det är en bild som bekräftas av Pia Borg, en av delägarna till Choice agentur som har matfotografi som inriktning.

– Merparten av jobben sker i våra fotografers studior och vi arbetar mot en bransch som kanske inte har drabbats fullt lika hårt som vissa andra. När pandemin bröt ut i våras infann sig till en början en viss osäkerhet kring vilka produktioner som kunde genomföras och vissa jobb ställdes in eller flyttades fram. Men överlag har det rullat på bra under året, säger hon.

Foto: Privat

För deras del är det i första hand arbetssätten som har behövt förändras på grund av pandemin.

– Även om fotograferna arbetade i relativt små team redan tidigare så har de blivit ännu mer slimmade nu. Det är bara de som verkligen behöver vara på plats som är med rent fysiskt.

Det har i stället blivit vanligt att bland annat kundrepresentanter är med på distans.

– Vid ppm-möten, inför en produktion, var det förut vanligt att man sågs fysiskt. Nu är det oftast digitalt. Och det tror jag kommer att hålla i sig till stor del. Det är smidigt och effektivt, och har blivit ett arbetssätt som alla vant sig vid under året, säger Pia Borg.

Therése Asplund i Avesta har en annan bild av hur utvecklingen har varit, eftersom hon sitter med i styrelsen för Svenska Porträttfotografers förbund som samlar ett åttiotal fotografer runt om i Sverige.

– Porträttfotografer, framför allt i storstäderna, har lidit av att uppdragen har minskat i år. Jag vet att det har varit fotografer i Stockholm som inte haft en enda bokning på tre månader. I mindre städer är vi sällan lika specialiserade, och då har vi inte heller råkat ut för en lika stor smäll, säger hon.

Bland porträttfotografer är det många som arbetar med bröllop, och det är en bransch som har haft stora problem i år. Enligt Statistiska Centralbyrån minskade vigslarna med 43 procent i juni och 27 procent i juli, jämfört med 2019. Av de kvarvarande lär en stor andel också ha gjort ett mer nedtonat bröllop än planerat och minskat på kringarrangemang som festfotografering.  

– I mitt eget företag, där det är jag och en anställd, har vi klarat oss rätt bra. Det har bland annat att göra med att vi även tidigare nästan inte haft några bröllopsuppdrag alls, men också att vi har flera ben att stå på.

Hon beskriver de tre benen som barn- och familjefoto, företagsfoto respektive mäklarfoto.

Foto: Emelie Wahlund

– Inom företagsfoto har det varit i princip oförändrat, och mäklarfoto har ökat något. Men för barn och familj var det i stort sett dött under våren. I september började det komma igång igen där, och nu ökar det sakta.

Vad händer nu då? Ja, något som vi alla har fått erfara under året är att det har blivit allt svårare att planera. Eller snarare: det gäller att vara förberedd på att det som är inplanerat blir avbokat.

Svenska Fotografers Förbund gjorde ytterligare en enkät efter sommaren, och då svarade mer än var tredje att de inte ser någon ljusning på jobbfronten.

– Visst har det sipprat in uppdrag under året, och många har kunnat hålla näsan över ytan. Men det är en ytterst bekymmersam situation för svenska fotografer, säger Paulina Holmgren.

Nio av tio svarade att de har förlorat uppdrag på grund av pandemin. Ungefär en tredjedel av de svarande angav att deras inkomstbortfall ligger på över 100 000 kronor.

– Nu är vi i mitten av november, och det kommer nya restriktioner och direktiv från såväl regering som regioner. Det här är långt ifrån över. Så det är klart att jag orolig över hur våra medlemmar ska kunna hantera detta på sikt, säger hon.

Läs mer: Vad går att säga om framtiden- vilka förändringar kan bestå? Del 2

Läs mer: Vad säger fotograferna? Så har året påverkat oss? Del 3

Läs mer: Statliga stöd för företagare och konstnärer.

Prenumerera på Fotografisk Tidskrift

I nästa nummer: Arbetsmarknaden för fotografer, året med corona, exklusiv intervju med Annika Elisabeth von Hausswolff, en ny bok om guld, fotohistoria, bildjournalistik, det nya normala, recensioner, juridik och praktisk teknik. Med mera! Här skaffar du en prenumeration på Sveriges äldsta fototidning. Foto: Susanne Walström, aktuell med en reportagebok om guld. Läs mer