Redaktionellt | 12 Okt 2021 | Jenny Morelli

Mikael Olsson har porträtterat Lars Noréns hem

Dramatikern Lars Noréns personliga föremål går på auktion i slutet av denna vecka. SFF-fotografen Mikael Olsson har tagit bilderna i den en bildessä som publiceras i en bok som publiceras i samband med visning och auktion. Foto: Mikael Olsson

Mikael Olsson har porträtterat Lars Noréns hem Foto: Mikael Olsson

Lars Noréns hem på Gotland. Foto: Mikael Olsson.

Vi ställde några snabba frågor till Mikael Olsson.

Hur var det att besöka Lars Noréns hem?
-Det var spännande och det var en stark närvaro och omsorg i miljön som jag uppskattar mycket. Jag hängde med familjen medan jag fotograferade under två dagar. När jag fotograferar förhåller jag mig till vad jag ser och avstår från att tolka honom eller hans verk.

Vad har Lars Norén betytt för dig?
– Han hade en förståelse för människans komplexitet och brister. Vi handlade mat i samma butik ibland. Det var fint att se när han umgicks med sin dotter i en vanlig livsmedelsaffär.

Hur har du gått till väga rent tekniskt/estetiskt när du fotograferat?
-Jag försöker vara inkännande och lyhörd och se det som jag ser framför mig utan att förvränga det.

Namn: Mikael Olsson
Hemsida: mikaeolsson.se 
Auktionen: Visning 13–17 oktober, Berzelii Park 1, Stockholm. Läs mer

Även fotografen Maria Miesenberger vars verk Lars Norén ägde och som nu säljs på Bukowskis har bidragit med en text om vad Lars Norén har betytt för henne.
Hon skriver: En längtan om närhet. Närheten fanns starkast i tanken och verken, samt i nyfikenheten på den andres process och – tror jag – höll sig stark just genom avståndet och friheten det gav. I och med det finns närheten lika stark nu också. Läs texten här 

Foto: Linda Maria Thompson

Nya numret av Fotografisk Tidskrift

I höstnumret visar vi bilder av Simon Johansson, intervjuar Julia Peirone, skriver om hundfotografi och fotografi och minne, gruppfotografiets psykologi, recenserar böcker, skriver om teknik och juridik. Med mera. Foto: Linda Maria ThompsonLäs mer här.