Min allra käraste keramik
När äkta paret Ingela och Bengt af Geijerstam för 16 år sedan köpte sig ett hus i Etelhem på Gotland hade ingen av dem varken kunskap eller intresse av keramik. Men eftersom orten lever, andas och frodas på grund av keramikerna började även paret Geijerstam att intressera sig för keramikens historia och hantverk. Nu har intresset blivit boken ”Krukor och krus”.

Risugnsbränning med Knutte Larsson i Eelhems krukmakeri, Krukor och krus, foto: Bengt af Geijerstam
– Jag förstod först när vi kom hit att det fanns en mångfald, fantasi och färgrikedom här i Etelhem som jag genast kände att jag ville dokumentera, säger fotografen Bengt af Geijerstam, som sedan tidigare har 12 böcker i sitt bagage.

Keramikern Knutte Larsson kontrollerar glasyren. Ur boken ”Krukor och krus”, foto: Bengt af Geijerstam
Boken “Krukor och krus” presenteras för ortens bor på behörigt corona-avstånd från ett lastbilsflak på Etelhems krukmakeri. Många som bor i socknen är där. Solen skiner, det är ett sommarhett juliväder och butiken och drejstugorna håller öppet. Böckerna säljs av bara farten.
– Jättekul att se så många här, kommenterar Ingela af Geijerstam.

Ulf Hinas drejar på Etelhems krukmakeri. Ur boken: Krukor och krus, foto: Bengt af Geijerstam
Det är hon som har intervjuat sex keramikerna, alla sex verksamma omkring Etelhem, om deras konsthantverk. Bengt i sin tur klivit in hos Anette Baggieri, Thord Karlsson, Knutte Larsson, Lena Scharp, Torleif Solberg och Anki Wolter i deras respektive ateljéer och följt med i hantverksprocessen. En sak som han fascinerades över var att att skapa ett enda krus eller mugg kunde består av 17 olika moment.
– En kopp är ju något vi ser till vardags och inget vi tänker på behöver så mycket för att bli till, men så är det så många fingertryck, säger han.

Lena Scharps skålar. Ur boken ”Krukor och krus”, foto: Bengt af Geijerstam
Han intresserade sig också för av hur variationsrikt formen på keramiken var och hur många olika uttryck som fanns blev de olika keramikerna.
– För en fotograf är form viktigt och något som jag alltid återkommer till när jag fotograferar, här går form och bild hand i hand, säger han.

Knutte Larssons vita och svarta vaser. Ur boken: ”Krukor och krus”, foto: Bengt af Geijerstam
I boken finns exempelvis cirka 170 bilder. En svår nöt att knäcka när det kom till att sammanställa bilderna i en enda bok handlade om att hitta variation i bildspråket.
– Det var en stor utmaning att få variation i bilderna eftersom det är “still life”, stilleben. Men det blev viktigt att fånga även själva tillverkningsprocessen, för där finns det så mycket som händer, säger han.

Svart på svart. Ur boken ”Krukor och krus”, foto: Bengt af Geijerstam
Den största utmaningen för honom: att plåta svart keramik på svart bakgrund.
– Det var lite klurigt hur jag skulle få till det, men men det blev lyckat, tycker jag säger han nu när han väl håller boken i handen.
Solen lyser ännu ovanför hans huvud. Kameran är med på magen. Som vanligt. Han tar en bild från lastbilsflaket där han nyss berättat om sin bok.
– Roligt att se er alla, säger han.
Sedan minglar han vidare.

Bengt af Geijerstam
Sajt Bengt af Geijerstam Studio Eight by Ten
Böcker af Bengt af Geijerstam
- Dikten finns överallt 1973 Prisma förlag Diktantologi
- Sören & Ingrid 1973 Rabén & Sjögren text: Siv Widerberg
- Flodfarare 1977 Rabén & Sjögren Jan Sundfeldt
- Än strömmar Torne älv 1980 Prisma Jan Sundfeldt
- Nordkalottboken 1983 Prisma Jan Sundfeldt &Mokvist
- Stockholms Vildmarker 1986 Prisma Jan Sundfeldt
- Vid Ytan 1986 Bokförlaget Öppna ögon. dikter Carl-Erik af Geijerstam
- På Cykel i Europa 1996 Rabén – Prisma Jan Sundfeldt Beppe Arvidsson
- Över StockholmsvVatten 2005 Byggförlaget Ingemar Unge
- Det Levande Havet 2008 Gullers Ylva Eggehorn
- Järnets Rike 2009 Gullers förlag Ingela af Geijerstam<
- Änglar & Drakar 2013 Fornsalen förlag Eva Sjöstrand Christer Jonson