Redaktionellt | 30 Juni 2022 | Jenny Morelli

"Min ambition är att finna en närhet"

Göteborgsfotografen Lennart Nilsson arbetar med en bok och en utställning med sina porträtt av kända och okända göteborgare.

Thomas von Brömssen. Se bildtext nedan.

Göteborgs Profiler är ett projekt med porträttfoton av personer inom kultur- och näringsliv, politiken eller enbart intressanta personer på något sätt kopplade till Göteborg.

-Men om jag skall berätta om porträtten, vill jag även berätta om min väg till dem och hur jag bestämde att genomföra det här, säger han.

2009 hände som inte fick hända hände. Lennart Nilsson som då var en flitigt anlitad bröllopsfotograf med egen studio gick på trottoaren på Södra vägen i Göteborg. Det smällde till, två bilar kolliderade. I nästa sekund låg han på marken, fastklämd mellan en bil och en granitmur.  För att göra en lång historia kort ledde olyckan till amputation av höger underben.

-Från en dag till en annan kunde jag inte längre sköta studion och alla fotograferingar. Jag stod inför en helt ny livssituation. Vad skulle jag göra nu, jag ville gärna fotografera, men det var uteslutet att fotografera barn och bröllop. Men fotografera ville jag!


Gerd Hegnell – hon bor tvärs över gatan från min lägenhet i centrala Göteborg. Rött hår och en hästsvans som ofta hängde ner på vänster framsida. Hon talade med en hög och gäll glad röst som hördes tydlig. Hon gick ofta lätt framåtböjd med bägge händerna på ryggen, hållande sin handväska. Vi träffades ofta på gatan och hade mycket att prata om. Gerd var stjärnan på Göteborgs Stadsteater och har dessutom förekommit på åtskilliga filmer. Hon var tidigare gift med skådespelaren Per Oscarsson och dom hade en apa som husdjur! Jag älskar den underbart intensiva blicken i bilden, absolut närvaro i stunden! Jag har fått många kommentarer om bilden på Gerd under mina utställningar, hon var en älskad skådespelare. Ibland så ber jag personerna jag plåtar att ta med sig något typiskt föremål. Gerd har med sin manuspärm, lägg märke till texter ”I sista minuten!”

Lennart son tog över studion, räddade firman och Lennart fick plötsligt tid över till att göra saker som fallit mellan stolarna när han for runt som bröllopsfotograf. Idén till Göteborgs profiler hade han burit på i många år. Målet var att skildra personer verksamma i Göteborg och att urvalet skulle vara hans eget personliga.

-Min ambition har varit att få ögonkontakt, att finna en närhet, en slags sårbarhet i blicken. I studion jobbar jag mycket med att försöka finna denna närhet under fotograferingsögonblicket. Jag har också varit mån om att hålla en viss distans och inte styra för mycket. Jag har använt mig av ett enkelt ljus, ofta bara en eller två ljuskällor, och så lite teknik som möjligt. Bilderna är inte retuscherade utan i princip tagna direkt ur kameran.


Harry Persson är en verklig Göteborgsprofil som alla känner till. Under 37 år satt han på Breutigams kafé och spelade piano hela dagarna, han var med i revyer och i filmer. Nu vid fotograferingen var han 95 år och satt och spelade varje torsdag klockan 11-14 på ett kafé på Frölunda Torg. Han kom med sin rollator och fru Marianne med spårvagn från Hisingen. Jag frågade om jag fick fotografera honom. ”Nej – Harry skulle inte fotograferas!” Replikerade hans fru Marianne! Det stod klart direkt att det var hans fru Marianne som bestämde. Nu var ju Harry en legend i Göteborg, så jag gav inte upp mina försök. Själv var han mycket försynt och kommenterade inte så mycket. Marianne insisterade, men så plötsligt. ”Skall han fotograferas så skall han ha betalt!” Vi kom överens om 500 kronor, jag hämtade Harry, vi körde till studion och äntligen fick jag min bild. Harry kunde spela över 6000 låtar utantill, på bilden har han även sina handskrivna noter. Harry lämnade det här livet 98 år gammal 2022 och jag är glad att jag fick glädjen att fotografera honom.


Sissela Kyle en välkänd Göteborgs profil och en underbar artist. Jag hade sett henne i åtskilliga föreställningar och inte minst i Parlamentet. Hennes roll i Fröken Frimans krig i TV serien var fantastisk. Jag kontaktade henne med brev vi bestämde en tid. Hon har en slags finurlighet i blicken och kroppsspråket som jag så gärna ville ha fram. Innan jag fotograferar någon så brukar jag studera bilder och filmer för att hitta något som är typiskt för just den personen. Jag vill dock inte krångla till det. Enkelt ljus, avspänt kroppsspråk och en form av närhet är vad jag letar efter. Fotograferingen går snabbt, under en timma, vissa fotograferingar 15 minuter. Jag bad Sissela blunda och tänka sig bort, glömma att jag var där. Här kände jag att detta var bilden på Sissela. Det blev fler fina bilder och ofta har jag svårt att välja. Jag fotograferar normalt runt 50 exponeringar på varje person.

– Min förhoppning är att kunna spegla en del av Göteborgs nutid och historia, och visa personer som verkade under min tid. Jag är privilegierad som fått träffa alla dess fantastiska människor, i vilket annat yrke hade jag fått denna möjlighet, säger han.

Göteborgs profiler innehåller även en längre självbiografisk text som handlar om Lennart Nilssons egen väg till yrket som fotograf. Så här börjar hans självbiografi.

Endast ett svagt gult ljus fyllde badrummet och bilden började långsamt framträda. Först svaga toner som en slöja och efter någon minut kunde jag med förundran se hur alla gråtoner hade framträtt, det kändes som magi att se min bild komma fram ur intet. Lukten av framkallare och fixerbad fyller luften. Året var 1961 och jag var nyss fyllda 14 år och mitt fotointresse hade satt fart. Förstoringsapparaten hade jag byggt själv efter ritningar i Hobby Magasinet. Den bestod av en mjölkkanna i metall, en gammal kamera i plast samt det viktigaste av allt en kondensorlins som jag köpt på postorder från Clas Ohlson i Insjön.   

Foto: Peter Östergrens

Lennart Nilsson har jobbat som porträttfotograf i Göteborg i snart 50 år och drivit Ateljé Marie Fotostudio AB sedan 1974. Studion startade 1934 och är således Göteborgs äldsta fotostudio.  Läs mer

BILDTEXT : Thomas von Brömssen  har alltid min favorit, jag har sett de flesta av hans revyer och följde naturligtvis Albert o Herbert i TV. Han är en stor skådespelare och musiker. Naturligtvis skulle han vara med i mitt projekt med Göteborgs Profiler. Det tog en tid men till slut kom det ett mailsvar att han gärna ville vara med. Han har en fantastisk förmåga att med väldigt små medel, nyanser i ansiktet eller kroppsspråket uttrycka sig på scen. Han klär sig lite härligt nonchalant ledigt vilket gör det är lätt att ”läsa” honom som människa med hjälp sitt klädspråk, detta gillar jag mycket. Vi bestämde en dag och han kom till studion i handen hade han med sin klarinett. Det blev en underbar stund där Thomas spelade på sitt instrument. Bilden kom till och jag fick det här fullständigt avspända ansiktet som eftersträvade. Jag älskar att jobba med en stillhet i blicken och fullständig närhet. Bilden har varit med på ett antal utställningar och detta är en av de mest omtyckta bilderna.

 

Prenumerera på Fotografisk Tidskrift

Vinnare av Publishing Priset 2021. Fotografisk Tidskrift har funnits sedan 1888 men är i högsta grad ett magasin mitt i samtiden. För medlemmar i SFF är den gratis. Här tecknar du en prenumeration. Läs mer