Redaktionellt | 12 Juni 2023 | Jenny Morelli

"Minns att världen består av ömhet också"

En pappa och en vuxen son håller varandra i hand. Valery Poshtarov heter fotografen till bilden som ingår i serien Father and Son.

Foto: Valery Poshtarov

Poshtarov började ta porträtt på män med vuxna söner. Han tog ett på sin egen farfar och pappa och lät dem hålla hand. Som en akt av intimitet. Som ett minne av att en av dem varit liten en gång. Jag skrollar igenom bilderna på hans hemsida. En bilmekaniker med en hipsterson, en pappa i blå morgon­rock som håller en skäggig son i handen, en brandman som ser ut som om han väldigt sällan håller hand men här lite tafatt hand i hand med vuxna sonen, en korrekt lärare i ett klassrum som uppsträckt håller sin son i hand. Vilket enkelt och rörande grepp. Jag blir varm i hjärtat. Tänk att världen består av så många starka relationer. Och att även ömhet ryms inom manligheten.

Valery Poshtarov föddes i Bulgarien 1986 och är utbildad i Paris. Han har tidigare fått Cartier-Bresson-priset och hans bilder har visats på många platser runt om i Europa. Men nu bor han i Bulgarien, där han driver ett online-galleri och har grundat en stiftelse för fotografi. Nyligen fick han ett välförtjänt porträttpris från Lens Culture just för pappa-son-serien. Tack, fotograf! Det var precis detta jag behövde se och påminnas om när världen skakar och ser ut som den gör med krig och elände. Världen rymmer även kärlek och ömhet mellan fäder och deras söner.

För ett tag sedan åt jag middag med två fotografer som båda undervisar. De berättade att många elever, särskilt på konstskolorna, använder fotografi som ett material. När jag själv gick på fotoskola på 1980-talet lärde vi oss att skapa perfekta bilder, utan damm, utan brus, utan rispiga negativ. Men många unga fotografer vill använda celluloiden som en kanvas, de skär, dammet ska synas, det ska framgå att det är ett fysiskt material. Som av en tillfällighet råkade jag i samma veva hitta norska Ellie Rokhaug som till och med sätter eld på sina negativ i sitt projekt Prosess, som är numrets portfolio. Känns spännande att uppmärksamma norsk fotografi, det har börjat hända mer och mer inom fotografin i Norge som vi hoppas kunna återkomma till.  Dessutom skriver vi om smarta AI-verktyg och visar bilder från bröllop i Tanzania.
Och vi frågar fotografer vad de har i väskan. Vi träffar en museifotograf, berättar om ljussättning och åker till 60-talets Prag.

Välkomna till sommarnumret!

Prenumerera på Fotografisk Tidskrift

Här tecknar du en prenumeration på Sveriges äldsta och mest aktuella fototidskrift. Fotografisk Tidskrift har engagerat fotografer sedan 1886. Läs mer

Foto: Jenny Gustafsson