Redaktionellt | 18 Mars 2021 | Cyril Hellman

Närvaro och närhet med Anders Petersen

Anders Petersen fortsätter med sitt dokumentära dagboksberättande. I ett samtal med författaren Cyril Hellman berättar han om sin dröm att resa och att gå in i något nytt. Bild: Anders Petersen. Text: Cyril Hellman.

Närvaro och närhet med Anders Petersen

Foto: Anders Petersen. Rosen, Ärret, Lilly, Café Lehmitz, Hamburg, 1970

När jag besöker Anders Petersen i hans källarstudio/labb i Gamla stan har dramatikern Lars Norén gått bort bara några dagar tidigare. Jag har kommenterat Noréns död i media och sagt att vi förlorat något mycket mer än en konstnär. Någon som är en medmänniska och en röst i samhälls-debatten. Någon som söker sig till platser många räds. Detsamma skulle kunna sägas om Anders Petersen. Han har delvis förändrat vårt sätt att se på samhällets utstötta och instängda. Jag frågar om de kände varandra.
– Jag hade ingen personlig relation till Lars Norén men är starkt påverkad av honom. Han var liksom obeveklig. På 70-talet köpte jag hans dikter som var fin, stark poesi. Senare såg jag också hans pjäser, säger Anders Petersen.Han sitter i en liten skinnsoffa och beklagar sig över att under rådande omständigheter med covid-19 inte kunna fotografera på samma sätt som tidigare.
– Det är svårt att gå ut och plåta i dag när folk har munskydd och vill hålla avstånd….

Läs hela intervjun i nya numret.

Nya numret av Fotografisk Tidskrift

Vi visar en portfolio med Charlie Drevstam. Vi publicerar en exklusiv intervju med Anders Petersen, vi uppmärksammar de tre vinnarna av Svenska Fotobokspriset 2021, vi visar bilder av Årets fotograf och Årets Rookie och Årets bild. Vi skriver om hur man kan jobba med rörlig bild, vi berättar om fotografen Emil Heilborn och vi undersöker hur AI lär sig läsa bilder. Med mera. Läs mer