Redaktionellt | 11 Maj 2021 | Joar Vestergren

Vägskäl på Galleri Kontrast

Andraårs-eleverna på Nordens Fotoskola har sin examensutställning på Galleri Kontrast i Stockholm. De 17 fotograferna har under våren arbetat på temat Vägskäl. Text: Joar Vestergren.

Vägskäl på Galleri Kontrast

Foto: Miranda Solvang

Så här skriver Nordens Fotoskola själva om temat:

Alla stöter vi på vägskäl i livet som påverkar oss på olika sätt. Det kan handla om omställningen när ett liv kommer till eller saknaden efter ett som tagit slut. Det kan vara tacksamheten över att få sitt liv tillbaka med ett nytt hjärta, men också sökandet efter skäl till att fortsätta leva. Eller beslutet att flytta från sitt hemland i hopp om att skapa ett bättre liv någon annanstans. Samtidigt uppstår otaliga vägskäl i samhället. Smältande glaciärer i Himalaya riskerar vattenförsörjningen för miljontals människor, i Turkiet ökar hatet mot dragqueens som får svårare att leva sina liv och människor världen över har tvingats hitta nya sätt att forma sin vardag på grund av coronapandemin.” 

Foto: Duygu Getiren Maden

En av utställarna är Duygu Getiren Maden. Hon ville uppmärksamma situationen för HBTQ-personer i Turkiet och åkte till İstanbul för att dokumentera Florence som är artist och drag queen. Drag-communityt har alltid varit politisk, det handlar om att kritisera normer och luckra upp könsroller. Artisterna underhåller samtidigt som de skapar politisk medvetenhet, speciellt i Turkiet där inställningen till queer blir allt mer hård och våldet ökar. 

-Även om Florence är scenvan tog det tid innan han blev bekväm framför min kamera. Jag hade inte kameran framme alls första veckan. Efter ett tag lossnade det. Tilliten. Vi började öppna oss inför varandra och blev goda vänner. Det var då jag började fotografera, säger hon.

Live showerna ställdes in under covid-19 och Florence har fortsatt att istället uppträda över Zoom. Det mesta i Istanbul var också stängt, varför fotograferingen mestadels skedde i Florences hem. Duygu uppger att hon kände en utmaning samtidigt som det vart en tidspress eftersom de två behövde bygga upp tillit innan hon

Nu i höst ska Duygu göra praktik på TT. På frågan vad hon har för visioner om framtiden svarar hon att hon vill jobba som bildjournalist och hoppas kunna göra fler samhällsreportage. Kanske kommer hon fortsätta på projektet om Florence, drömmen är att  kunna trycka en fotobok.

Foto: Miranda Solvang

Även Miranda Solvang går andra året på Nordens Fotoskola och hon ställer ut  “Hej och välkommen till självmordslinjen”. Det är en fotoserie om Självmordslinjen som drivs av den ideella organisationen Mind Här får vi möta människorna som volontärarbetar med att besvara svåra samtal och stötta de som är ensamma i svåra stunder. Under den pågående pandemin har trycket på Självmordslinjen ökat och Folkhälsomyndigheten spår att antal självmord kommer öka i spåren av Covid-19. 

Miranda Solvang fick utmärkelsen Årets Rookie 2021av Pressfotografernas Klubb för sin “inspirerande och engagerande bildserie”.

-Jag lade ner mycket tid på att brainstorma kring temat vägskäl. När jag kom upp med arbetsnamnet samtal mitt i ett vägskäl” insåg jag att det skulle bli en stor utmaningen att visualisera idén. Tillslut föll det på att följa tre medmänniskor som pratar anonymt om bland det svåraste som finns att prata om.

Hon beskriver hur hon satt med och lyssnade på personerna som pratade med någon i andra änden. Hur hon blev en fluga på väggen samtidigt som hon bara hörde volontärens försök att nå fram och bygga förtroende. Långa samtal. Dygnet runt. Ofta utan att veta hur det gick efter man lagt på. Men volontären väljer att tänka att det går bra. Det är ett viktig mindset för att kunna klara av den här typen av tunga samtal, säger hon.

Miranda är i grunden art director och kom in på Nordens lite av en slump. I framtiden hoppas hon att hon kan kombinera färdigheterna och jobba med både idé och bild. Nästa läsår blir det praktik på DN samtidigt som hon hoppas kunna starta upp ett eget fotografiskt projekt som tyvärr fått pausas under pandemin.

Duygu Getiren Maden
Foto: Joar Vestergren

Miranda Solvang
Foto: Joar Vestergren

Se utställningen på Galleri Kontrast fram till den 23 maj.