Redaktionellt | 12 April 2021 | Joar Vestergren

Simon Johansson om att bearbeta ett uppbrott

Simon Johansson är verksam som kommersiell fotograf men arbetar också med egna projekt, för närvarande med nya boken No Man’s Land. Det handlar om att bearbeta ett uppbrott, att gå vidare och att lämna en plats han haft en väldigt stark relation till. Text: Joar Vestergren.

Simon Johansson om att bearbeta ett uppbrott

Foto Simon Johansson

2019 släppte Simon Johansson boken The Young Ones Journal Förlag. Boken fick  internationell uppmärksamhet och tog hem utmärkelser både på Budapest International Foto Award och PX3 Paris Photo Prize. I boken visar Simon fotografier av barn men skildrar också sina egna minnen av barndomen.

Simon Johansson är verksam som fotograf i flera bemärkelser. Han arbetar kommersiellt men gör även sina bokprojekt på sidan av. 

– Att jobba kommersiellt med fotografi har aldrig dödat inspirationen för egna projekt. Snarare tvärtom. Jag får ofta möjlighet att fotografera egna bilder samtidigt som jag är ute och träffar människor för kommersiella uppdrag. Just att träffa människor gillar jag väldigt mycket och det är viktigt i mitt fotograferande, säger han.

Foto: Simon Johansson

När vi träffas i Gamla Stan i april 2021 har de kommersiella uppdragen nästan upphört till följd av pandemin. Men ett 3-årigt arbetsstipendium från Sveriges Författarfond gör att han klarar sig ekonomiskt och även har mer tid för sitt eget skapande. 

– Det har faktiskt varit skönt att det är mindre folk på stan när jag är ute och fotograferar gatubilder. Jag gillar inte när det är rörigt i bilden, säger han.

Foto: Simon Johansson

Den nya boken No Man’s Land som Simon Johansson arbetar med nu är en fortsättning på hans första bok Across the Bridge från 2016.  Det nya arbetet påbörjades efter en separation då Simon Johansson lämnade Öland. Projektet består av bilder på vardagslivet i den öländska by där han hade ett sommarhus i över 30 år. Bilderna är tagna mellan 2004 och 2014.

– Den nya boken handlar om de första jobbiga åren efter att jag lämnade ön. Det handlar om att bearbeta ett uppbrott, att gå vidare och att behöva lämna en plats som jag har en väldigt stark relation till, säger han.

Foto: Joar Vestergren

Namn: Simon Johansson
Hemsida: simonjohansson.se
Instagram: @photo_simon