Redaktionellt | 15 Juli 2020 | Maria Marteleur

Pablo Frisk blir ett med sina fotoobjekt

Han tog sig via Kulturama i Stockholm till ICP i New York och landade då redan på vårens portfoliovisning ett jobb hos Vouge. Det här är storyn om en kille som har låtit sin sociala talang varit vägvisare när han valt vad han ska vända kameran. Nu har han precis kommit hem till Sverige för att undersöka vad han ska ta sig an härnäst.

Pablo Frisk blir ett med sina fotoobjekt Fotorafen Pablo Frisk tillsammans med Arnold Schwarznegger. Foto: Pablo Frisk

Fotorafen Pablo Frisk tillsammans med Arnold Schwarznegger. Foto: Pablo Frisk

Det var 2008 som han efter ett uppbrott med en dåvarande flickvän som Pablo tog sig till New York för att umgås med en kompis som då bodde där. 
– Sedan började jag undersöka hur jag skulle kunna stanna och ansökte till ett par utbildningar, säger han. 

Kom in på fotoskola i USA
2009 kom han in på ICP,  International Center of Photography, som grundades av den fotografen Cornell Capa. 
– Plötsligt var jag ett steg närmare önskan om att arbeta som fotograf, säger han.

Vouge: “Har du något annat att visa?”
Redan på den avgångsvisning av portfolio som anordnas av skolan varje år landade han ett drömjobb, mitt framför näsan på de andra klasskamraterna, som mest hade börjat söka assistentjobb.
– Det kom en kille från det som skulle bli vouge.com och kikade på min modeportfolio och sa, ‘Det här är okej, men har du något annat att visa?’

Som tur var hade Pablo Frisk hade förberett sig väl. En av hans fyra portfolios med bilder där han hade plåtat kallades “We Are The Night” och var en serie bilder från underground-klubbar och raves, främst i NY. 

Fick träffa Vouge-drottningen – på första mötet
De bilderna fastnade redaktören för och på stående fick blev Pablo Frisk inbjuden till en intervju hos tidningshuset veckorna därpå. 
– Anna Wintour kom in i rummet en kort stund där vi satt. Det var helt galet för mig då som bara var helt ny i branschen, säger han.

Lugnet gav honom jobbet
Men trotts tidningschefens avbrott i mötet lyckades Pablo Frisk hålla nerverna i schack under hela intervjun. Han fick sedan sitt första uppdrag av Vouge.com.
– Jag har nog lyckats hålla mig lugn även när mycket har stått på spel, det är nog en av mina styrkor som jag bär med mig in i fotografyrket, säger han.

Fuck Yeah. Foto: Pablo Frisk

Fuck Yeah. Foto: Pablo Frisk

Vill vara med i ögonblicket 
Men han tror inte att ett lugn i situationen handlar om mod.
– Jag tror att det de då var att jag alltid vill vara deltagande jag plåtar, jag kommer nära människorna. Jag tycker om att vara med människor, oavsett vilka de är, säger han.
Metoden att hålla sig som en fluga på väggen är inget för Pablo Frisk.
– Det fungerar säkert jättebra för andra och i fall man gör jobb på uppdrag, men för mig fungerar det bättre när jag följer med hela vägen in i klungan, där är jag mitt ibland det och då får jag de mest nära bilderna, säger han.

Box. Foto: Pablo Frisk

Box. Foto: Pablo Frisk

Ville fotografera det han inte förstod
En sådan nära-session hade han med sig i bagaget innan han tog bilderna på tunnelbanedansarna. Han hade i Sverige följt med en grupp fotbollshuliganer.
– Jag var ständigt rädd att få en flaska i huvudet eller så och det hände ju att jag råkade vara mitt i ett bråk, men det var också en del av vad jag ville med fotograferandet. Jag ville förstå mer av fotbollshuliganerna, säger han.

Grimaschen som blev gimmick
Men han är en social person och kom bland annat på ett sätt att lätta på trycket och pressen när han skulle plåta stora stjärnor på megaevent, som han gjorde på uppdrag av Vouge.
– Jag gjorde en grej av att jag skulle göra en konstig grimasch tillsammans med den som skulle plåtas för att de skulle slappna av lite, sedan blev det lite av en gimmick, säger han. 

Skulle debutera i Europa – då kom corona
Efter insteget på Vouge där han fick plåta diverse stjärnor och stora event för tidningen var karriären såklart kickstartad och fältet fritt. Uppdragen kom snart även från bland annat GQ och Billboard. 

Därefter fick han debutera som stillbildsfotograf på filminspelningen av Kung Fury 2, där skådespelarna Arnold Schwarzenegger, Michael Fassbender och David Hasselhoff jobbade (där regissören David Sandberg ansvarade) i Bulgarien och Tyskland.

Men strax därefter tog det stopp, precis som för många andra. när Corona satte käppar i hjulen för nästa steg i karriären. Men när allt blev inställt tog han och hans skotska flickvän beslutet att resa till Sverige i stället, där Pablo fortfarande har en lägenhet stående.
– Nu är jag här och jag vet inte hur längre jag kommer att stanna, men det känns som en ny era i min karriär att komma tillbaka till Stockholm, säger han.

Just nu pågår i alla fall hans utställning av de senaste årens bilder på ett galleri i Umeå. (Se nedan). 

I Sverige just nu
Om han kommer att stanna “hemma” vet han inte. Han är inte ens säkert på att hemma är i Sverige. Av flera skäl. För när Pablo Frisk var omkring en månad adopterades han från Chile av sin svenska familj. I dag har han kontakt med sina biologiska föräldrar. Nu, efter att ha bott i New York i över 12 år är det svårt att veta vad som är hemma.
– Jag har väl flera platser nu som jag kan kalla hemma. Kanske, säger han. 

Fotorafen Pablo Frisk tillsammans med Arnold Schwarznegger. Foto: Pablo Frisk

Pablo Frisk

Pablo Frisks utställningen pågår mellan den 7 juli och till och med den 31 oktober på Umegalleri. 

Sajt pablofrisk.com