Redaktionellt | 1 Maj 2021 | Jenny Morelli

”Pandemin har ändrat den stora berättelsen”

Careful Optimism handlar om hur det vardagliga livet återvänder till Israel, ett land där över 60 procent redan har blivit vaccinerade. Folk samlas igen på gator och torg, restauranger och musikställen öppnar. Det fotografen Natan Dvir är intresserad av är hur vår blick har förändrats under det senaste året.

”Pandemin har ändrat den stora berättelsen”

Februari 26, 2021 - Tel Aviv, Israel: Hundratals Tel Aviv- bor deltar i en maskerad på cykel vid HaBima-torget. (Natan Dvir / Polaris Images)

Förra vintern 2020 befann sig Natan Dvir i New York då pandemin slog till. Staden stängde ned, han beskriver hur en stark domedagskänsla infann sig. Undervisningen på International Center of Photography där han var verksam som lärare övergick online. Strax innan pandemin hade han dock fått ett nytt uppdrag att bygga upp ett nytt fotografisk center i Tel Aviv. Så han packade ihop, magasinerade alla sina saker och lämnade USA där han bott i 11 år.

6 februari, 2021 – Tel Aviv, Israel: Människor som struntar i social distansering hänger på HIlton Beach. (Natan Dvir / Polaris Images)

Centret med namnet Eyecon skulle ha öppnat i november 2020 men på grund av pandemin drog sig investerarna ur. Natan Dvir hade plötsligt ovanligt mycket tid och var dessutom strandad utan jobb i sitt hemland Israel. Han insåg att tiden och situationen var speciell och bestämde sig för att dokumentera vad han såg.

– Jag cyklade runt och tog fotografier med mobilen. Inte för att jag hade en klar plan men jag var nyfiken på vad det skulle kunna bli. Jag hade börjat leka med panorama-formatet tidigare och tyckte det passade bra för det här projektet. Medierna visade dramatiska bilder från intensivvården och begravningar.  Men jag vill undersöka de förändrade spelreglerna som pandemin orsakade i stadslivet, säger han.

22 Januari, 2021 – Tel Aviv, Israel: Unga israeler träffas och äter middag på gatan vid Levinsky Market. (Natan Dvir / Polaris Images)

Natan Dvir har en fot i konstvärlden och en i fotojournalistiken och han varken behöver eller vill välja någon av dem. Han ser sig själv i första hand som en visual storyteller, en som vill få folk att tänka, att skapa debatt.

Med Careful Optimsm vill han visa hur det urbana landskapet förändras och fylls igen med människor, bilder som dessa har vi inte sett sedan över ett år tillbaka. Bilderna ska publiceras på många håll i världen och han är nyfiken på hur det ska tas emot. Covid-19 har förändrat vår blick.

27 Januari 27, 2021 – Tel Aviv, Israel: Människor som väntar på att få Pfizer-vaccin på Rabin Square. (Natan Dvir / Polaris Images)

-Pandemin har ändrat den stora berättelsen.  Vi lever i en förändringens tid. Ingen vet hur framtiden blir. Jag vet inte vad jag kommer göra framöver. Jag vill se möjligheter istället för problem och känner mig försiktigt optimistisk, säger han.

Foto: Privat

Namn: Natan Dvir
Bor: Tel Aviv
Hemsida:
natandvir.com
Instagram: @natandvir
Aktuell med: Careful Optimism

6 February , 2021 – Tel Aviv, Israel: Nåra ungdomar tittar på en kompis som går på lina i HaYarkon Park. (Natan Dvir / Polaris Images)