Redaktionellt | 24 Juni 2020 | Maria Marteleur

Fotografen Peggy Anderson: “Det här är mitt kärleksbrev till Sverige”

Paris-baserade amerikanska fotografen Peggy Anderson har ett långt och innerligt kärleksförhållande till Sverige sedan barndomens somrar i Småland. Nu ger hon ut en bok med sina bästa porträtt från badrockskulturen i skånska Torekov, där hon nu för tiden tillbringar sin semester tillsammans med sin familj. 

Fotografen Peggy Anderson: “Det här är mitt kärleksbrev till Sverige” "The Morning Dip", foto: Peggy Anderson

"The Morning Dip", foto: Peggy Anderson

I sex år har hon arbetat med sitt projekt “The Morning Dip”. Hon har tillbringat många morgontimmar vid badbryggan för att dokumentera ritualen. 
– Jag fascineras av faktumet att badrockarna verkar ärvas i generationer. Vissa hålls till och med ihop av gaffatejp! Det är som en länk till det förflutna. En ritual som gör att människor också får en koppling till varandra i nutiden. För vissa blev det nästan som en modeaccessoar, säger hon.

Naturlighet
Morgondoppet i Torekov är en social ritual, många gör det under hela sina liv.
– Det finns en närhet i naturen till det. Det intresserar mig att det finns en idé om att komma som man är, säger hon.
Peggy Andersson har valt att dokumentera den badrockskultur, som hon själv tillhör, genom en storformatskamera med 4 x 5 negativfilm.
– Kameran tar tid att ställa i ordning, så jag har fått be människorna att stanna upp i några minuter innan jag fotograferar dem. Jag tycker att det skapar spännande uttryck, säger hon.

“Värt varje sekund”
Negativen från sessionerna har hon sedan tagit hem till labbet i New York och framkallat på egen hand. Ett dyrt och omfattande arbete.
– Men det var värt varje sekund. Det här har blivit ett sätt att utforska min egen relation till Sverige och mina somrar i Småland, säger hon.
Båda hennes föräldrar hade svenskt ursprung, och under en tid som liten bodde hon med sin familj i Stockholm, innan de valde att flytta tillbaka till Kalifornien.
– Jag har alltid känt mig svensk och haft svensk kultur omkring mig när jag växte upp. Och när jag var i Sverige var jag ju dock mer amerikan eftersom jag inte hade gått i skolan eller arbetat här, därför har jag har alltid haft de två olika världarna inom mig, jag ville utforska mer av mitt svenska arv, säger Peggy Anderson.

“Egen relation till Sverige”
Tack vare projektet “The Morning Dip” fick hon en ny, vuxnare, relation till svenskheten.
– Kameran blev mitt sätt att närma mig detta och genom mötena fick jag nya insikter om vad svenskhet kan vara. Jag fick en egen relation till Sverige, säger hon.
Hon menar att svenskhet av andra ofta ses som någonting konformt.
– Men jag tycker att trots det såg en stor variation av människor och uttryck, säger hon.
En relation som hon också önskar att hennes familj som bland annat består av fyra barn, får ta del av.
– Det här är mitt kärleksbrev till Sverige, säger hon. 

 

 

Fotografen Peggy Anderson. Foto: Privat

Om Peggy Anderson


Bor Paris med familjen 
Uppväxt Kalifornien av svensk mamma som kom till Kalifornien på 60-talet och en amerikansk pappa vars föräldrar båda hade svenskt ursprung. Familjen deltog i gruppen av svenskar som levde i San Fransisco vid denna tid.
Sajt Peggy Anderson

“The Morning Dip”

  • Utställning  “The Morning Dip” på Fotografiska 2015. 
  • Bok utgiven 2020.
  • Utställning på galleri i Torekov sommaren 2020.
  • Release av bok i Paris sommaren 2020.