Redaktionellt | 10 Aug 2023 | Jenny Morelli

Photofairs New York fokuserar på Asien

Snart öppnar mässan Photofairs New York. Den pågår 8 september-10 september på Pier 94 i New York.  Mässan är en ”systermässa” till den ledande asiatiska mässan Photofairs Shanghai och presenterar verk av både etablerade och nya talanger.

Photofairs New York fokuserar på Asien

"The Last Knight in Shanghai, 2020" Maleonn, Courtesy of Shun Art Gallery

Photofairs samsas gallerier som visar kommersiell konstfotografi med fotografi som experimenterar med ny teknologi. Mässan utlovar alltifrån dokumentära till rent konceptuella projekt, från analogt till digitalt, svartvitt och färg.  Inga svenska fotografer syns till i utställarlistan men både norrmannen Ole Marius Jørgensen och finskan Iiu Susiraja (aktuell på Moma) är representerade i specialprogrammet. Totalt är ett 60-tal gallerier är representerade.


”Evening at Fjarland, 2021”  Ole Marius Jørgensen, courtesy of Momentum

Förutom utställningar kommer det att pågå samtal, boksigneringar och specialprojekt, för att locka både samlare och allmänhet. Mässan är uppdelad i olika sektioner med individuella teman vilket säger något om tänket bakom.

Insights, visar upp verk av femton fotografer från Asien och Stillahavsområdet, som alla utforskar teman som identitet, minne, historia och plats.

Spotlight, är en soloutställning med den kinesiska fotografen Liu Bolin, känd för sina osynlighetsbilder där han smälter in i olika miljöer.

Staged presenterar verk av fotografer som använder iscensättning, manipulation och experiment för att skapa nya verkligheter och utmana gränserna mellan fotografi och andra konstformer.

 Och slutligen Connected, som utforskar hur fotografi interagerar med andra medier, såsom video, installation, skulptur och måleri.


Anonymous Women” Patty Carroll, courtesy of  Catherine Couturier Gallery

 Läs mer

Prenumerera på Fotografisk Tidskrift

Här tecknar du en prenumeration på Sveriges äldsta och mest aktuella fototidskrift. Fotografisk Tidskrift har engagerat fotografer sedan 1886. Läs mer

Foto: Jenny Gustafsson