Redaktionellt | 7 Sept 2020 | Jenny Morelli

Rapport från Landskrona 2020

Bara det att Landskrona Foto blev av när det mesta ställt in eller flyttat online är en anledning att glädjas. Här visas ambitiösa utställningar runt om i staden, både utomhus och inomhus.

Rapport från Landskrona 2020 Montage och bilder: Jenny Morelli

De gånger jag tidigare besökt Landskrona har det kryllat av representanter från det jag kallar Foto-Sverige. I år var det glest med hitresta besökare och med några (för mig lyckosamma!) undantag stannade även de flesta utställande fotografer hemma. Men under helgen ser jag desto fler Landskrona-bor och istället för vin och vernissage står det läsk och godis på alla bord på utställningarna. Inkluderande, minst sagt. Programmet innehåller dessutom flera online-aktiviteter och samtal så årets version är en mix av analogt och digitalt kan man säga. Läs mer om de olika programpunkterna nedan.

I år kändes det faktiskt viktigare än någonsin att fysiskt vara på plats, att ställa frågor och uppleva utställningsrummen, se de verkliga printarna och installationerna. En eloge till skribenten Jenny Maria Nilsson vars föredömligt pedagogiska texter till utställningar ger publiken nycklar och ingångar att förstå vad vi ser.


Bild från instagram: Jenny Nordquist och Monica Allende. 

Den frilansande kuratorn Monica Allende från Spanien är konstnärlig ledare och Jenny Nordquist som tidigare axlat rollen är nu chef för Landskrona Foto. Jag träffar dem båda på Kasernplan under festivalens öppningsdag.

-Det känns riktigt bra i år att vi trots alla utmaningar har lyckats genomföra festivalen som planerat. Det var viktigt för oss, men också för fotobranschen i Sverige, säger Jenny Nordquist.

– Det har varit så spännande att arbeta här, jag har utgått från platsen och här finns många olika historiska lager och spår. Minnets arkitektur är huvudtema men utställningarna visas i fem olika kluster och det finns en genomarbetad tanke kring vilka fotografer vi visar var, säger Monica Allende.

 – Det jag har saknat denna första helg är den internationella närvaron, fotografer, portfolio reviewers, fotoboksmarknaden och föreläsningar. Och att inte kunna hålla stor vernissage med ett myller av människor och att inte kunna mingla med kollegor i branschen, säger Jenny Nordquist.

 Men lite internationell närvaro finns faktiskt i år. Magnumfotografen Sim Chi Yin, råkar befinna sig i Köpenhamn och kommer till Landskrona på lördagen. Hon ställer ut verket ”One day we’ll understand” på Landskrona Konsthall. Läs kort intervju med henne här.

Parallel, ett europeiskt samarbetsprojekt med 28 deltagande fotografer från hela världen visar upp sig i Exercishallen och flera av de deltagande fotograferna är här. Jenny Lindhe har varit ansvarig kurator.


Bild från instgram: Jenny Lindhe i Excercishallen.

-Utställningen ger en glimt av vad som händer internationellt inom samtida fotografi just nu. Det har varit en spännande och inspirerande process, ingen av verken har tidigare visats i fysisk form. Jag har arbetat tillsammans med konstnärerna för att försöka finna just deras uttrycksform. Parallel-projektet är intressant på det sättet, att man lägger stor vikt vid själva processen, säger hon.

Under helgen 5-7 september har jag lagt ut glimtar från festivalen och gjort kortare intervjuer med några av deltagande fotograferna på instagram. Du hittar dem här. 

Läs mer om programmet 

Landskrona Foto