Redaktionellt | 25 Mars 2020 | Jenny Morelli

Så hanterar vi corona-krisen

Våren brukar vara den allra bästa tiden för många frilansfotografer. Det är nu uppdragen kommer som man lever på under sommaren. Men corona-läget är ett faktum och slår hårt mot alla företagare. Men situationen nu kan även leda till nya jobb och vissa minns både IT-kraschen och finanskrisen. Vi frågade sex fotografer: Hur märker du av corona-krisen?

Foto: Privat

“Vi är många som är i samma situation, vi har inget skydd”
-Jag  började nyligen frilansa på heltid och hade hela våren och sommaren uppbokade. Men sedan kom avbokningarna, ett efter ett, i ett enda mail tappade jag tolv uppdrag. Alla musikfestivaler och konferenser ställdes plötsligt in. Bröllop som ska ske i augusti blir plötsligt inställda. Först tänkte jag: ska jag bryta ihop? Vi är många som är i samma situation, vi har inget skydd, vi som frilansar i kulturbranschen. Man känner panik. Jag har arbetat som fotograf i 24 år, och ändå är det svårt att skriva bra avtal och att ta betalt till exempel i förskott på större jobb. Jag startade gruppen ”Kulturarbetare i Coronakris ” på Facebook tillsammans med författaren Sara Olausson. Vi fick snabbt en massa följare, över 4200 personer är med nu. Där samlar vi saklig information, lära av varandra och visar att vi är många.
Anna Drvnik, Farsta, Hemsida

Foto: Sebastian Sjöström

“I bästa fall kan ju isolering leda till att man blir kreativ och får nya idéer”
Jag har varit fullt upptagen med att få klart min film ”Cirkusprinsessan” och tänkt att jag skulle ta på mig fler redaktionella och kommersiella uppdrag de här månaderna. Mars, april, maj är oftast de bästa månaderna för fotografer. Men nu har det varit glest, ska göra ett projekt åt Expressen men en workshop i Umeå har ställts in till exempel. Jag har lite besparingar och fick konstnärsstipendium som jag lever på ett tag till men jag är precis som alla andra orolig. I bästa fall kan ju isolering leda till att man blir kreativ och får nya idéer men det är för tidigt att säga vad ännu. Jag försöker dock jobba framåt, föräldrar med barn som kanske kommer vara hemma från skolan organiserar oss för att kunna ha hemundervisning med barnen och jag pitchar lite olika idéer. 
Åsa Sjöström, Malmö, Hemsida

Foto: Självporträtt

“Tidigare kriser har lärt mig att ha en buffert”
-Självklart har jag mycket färre uppdrag just nu. Jag har lång erfarenhet av företagande och redan klarat av två kriser, först IT-kraschen, då var jag riktigt illa däran och min dotter var liten, jag fick köra taxi två gånger i veckan för att klara mig. Sedan kom finanskrisen 2008 då var jag lite bättre rustad. Men de här kriserna lärde mig att jag måste ha en buffert så det har jag nu, jag kan klara mig ett år utan inkomst. Det är det bästa jag gjort. Jag känner mig rätt lugn. Nu kommer jag dela upp min tid, dels tänker jag förfina min marknadsföring och dels tänker jag lära mig ännu mer om video.
Jannis Politidis, Stockholm, Hemsida

Foto: Jonas Eklöf

“Den här tiden på året brukar vara högsäsong”
-Jag har tappat många uppdrag, den här veckan har jag gjort ett jobb i stället för tre. Det mesta jag gör handlar ju om att träffa människor, ta porträtt eller fotografera evenemang av olika slag. Framöver har jag flera jobb planerade som inbegriper resor till andra delar av Sverige och jag vet i nuläget inte om de blir av. Den här tiden på året brukar det vara högsäsong men det är väldigt tyst. Det vore verkligen bra om det här var över innan sommaren. Jag har en buffert och just nu vabbar jag med mitt barn. Men jag får leva på min sambo ett tag i värsta fall.
Moa Karlberg, Nacka, Hemsida

 

Foto: Självporträtt

“Mer orolig för den ekonomiska krisen som kommer sedan.”
-Jag märkte redan före corona-krisen att fler och fler uppdrag började ställas in. Men jag har också fått helt nya uppdrag på grund av corona. Inför Årets Bild som vi var tvungna att ställa in fick jag ju massor att göra eftersom vi styrde upp med en film istället för en gala. Och när Henrik Widegren körde sin föreställning i Lund sfilmade jag den med lite publik klockan fyra så att de som valde att inte komma fick filmen vid nio på kvällen. Det funkade bra. Inom stillbild fokuserar jag mest på nyhetsjobb just nu, både för GP och SVD. Jag tar nog corona-krisen med ro men känner mig mest orolig för den ekonomiska krisen som jag tror kommer sedan. Anar att 2020 inte blir ett jättebra år, direkt.
Lars Dareberg, Malmö, Hemsida

Foto: Paulina Holmgren


“Jag har fullt upp just på grund av corona”
– Jag är så lyckligt lottad att jag faktiskt har fullt upp just på grund av coronakrisen. Eftersom jag även jobbar med formgivning och har gjort en del skrivuppdrag så har jag fått gå in och stärka upp på kommunens kommunikationsavdelning. Men vad som händer om en vecka eller två, eller ännu längre fram, ja det återstår att se.
Maria Fäldt, Piteå, Hemsida
 

Här samlar vi löpande all vår information till fotografer om coronaviruset. Läs mer