Redaktionellt | 15 Juni 2021 | Eva Teréz Gölin

Så skapar du lättast PDF-presentationer

Så skapar du lättast PDF-presentationer

När du skapar en pdf-presentation som mottagaren kommer att se på sin egen skärm, kan du aldrig vara helt säker på hur färgerna kommer att återges. Till skillnad från när vi skapar en pdf för tryck, så finns oftast en begränsning i antal megabyte om presentationen ska mejlas eller laddas upp i ett ansökningssystem.

För att få bäst kontroll på både färghanteringen och dokumentets slutliga storlek, skapar jag mina presentationer i Indesign och exporterar dem som pdf:er. För detta ändamål använder jag sRGB som arbetsfärgrymd för dokumentet, vilket i Indesign, precis som i Photoshop, ställs in i Färginställningar. Mina bilder anpassar jag först och främst i Photoshop på samma vis som bilder till webben, konverterade till sRGB.

Vad som är en lagom bildstorlek beror såklart på var presentationen ska ses. Ska den visas på en projektor så har de flesta projektorer fortfarande inte en högre upplösning än 1 920 x 1 080 pixlar. Om den däremot ska betraktas på skärm så har ju många av dagens skärmar ungefär det dubbla antalet pixlar på höjden. Så för bilder som upptar hela dokumentets höjd skulle du kunna ha dina bilder i en storlek av ca 2 000 pixlar på höjden. Men för att få in fler bilder i dokumentet och ändå klara en angiven storlek i megabyte, kan vi tvingas kompromissa lite här och göra bilderna något mindre i antal pixlar räknat.

När jag uppger mejl- och webbadresser i en pdf-presentation brukar jag skapa länkar av dem. Att skapa klickbara länkar i Indesign fungerar på liknande vis som när du skapar en länk på din hemsida, antingen kan du skriva ut själva adressen eller skapa en länk av en annan text såsom ”Klicka här”. För att ange att en text ska vara en länk så markerar du texten, högerklickar och väljer Hyperlänkar -> Ny hyperlänk eller väljer samma alternativ från menyn Text. I den första rutan väljer du om det är en länk till en mejladress eller en webbsida och i nästa steg fyller du i den aktuella mejl- eller webbadressen. Precis som med all annan text i Indesign så kan du formatera den hur du vill, själv brukar jag för dessa ändamål hålla mig till den förvalda standarden med understruken blå text så att mottagaren kan förstå att det är en länk.

För att exportera dokumentet som en pdf väljer du Arkiv –Exportera, här måste du först ange namn, var dokumentet ska sparas samt klicka Spara, innan du får möjlighet att välja inställningsalternativ för exporten. Som start kan du välja förinställningen High Quality Print. Om du har inkluderat länkar i ditt dokument behöver du kryssa för Hyperlänkar under Inkludera längst ner i dialogrutan för de första inställningarna. Om du har skalat dina bilder till ett lämpligt antal pixlar behöver du inte ändra några inställningar under Komprimering. Du behöver heller inte ändra något under Märken och Utfall. Men då ett pdf-dokument kan innehålla bilder och grafiska element i olika färgprofiler väljer jag att under Utdata ändra till Konvertera till mål och använda dokumentets färgrymd sRGB som målprofil innan jag klickar på Exportera.

När filen sedan är sparad kan det vara lite av en överraskning att se hur stor filen blev. Om din pdf-fil är större än önskat finns det olika möjligheter att minska storleken på den. Är den alldeles för stor kan du tvingas att exkludera några bilder men om den behöver bli bara lite mindre och du inte vill utelämna någon bild så återstår att minska storleken på bilderna. Detta kan du göra på individuell basis genom att öppna de länkade bilderna i Photoshop. Du kan också minska filstorleken på pdf-dokumentet genom att öppna det i Acrobat Pro och välja Arkiv -> Spara som annan -> Minskad filstorlek. Hur det här går till finns det dock inga inställningar för, ibland blir filen mindre och ser bra ut, ibland ser vissa bilder inte alls bra ut och det är inte alltid som filens storlek faktiskt minskar. Vill du ändå slippa att gå tillbaka till dina bilder och minska storleken på dem så kan du minska upplösningen på alla dokumentets bilder vid exporten från Indesign. I export-dialogrutan under Komprimering kan du ange att alla bilder som har en upplösning över en viss ppi ska minskas till en lägre ppi som du anger. Exempelvis, alla filer över 250 ppi kan minskas till 250 ppi. Vad som händer beror på vilken faktisk upplösning dina bilder har i dokumentet men om filstorleken inte minskat tillräckligt går det att prova igen med ett lägre värde. Och som alltid, glöm inte att öppna pdf-dokumentet efteråt och kontrollera att det ser bra ut.

 

Eva Teréz Gölin håller en kurs i det här ämnet den 1 september klockan 9. Läs mer och anmäl dig här.

 

 

Foto: Elis Hoffman

Nya numret av Fotografisk Tidskrift

Om klimatkrisens Florida, mäklarfotografers usla villkor, Paulina Holmgren om att fotografer ska sträcka på sig, Svante Larsson om landskapsfotografi, Marie Lundquist om en bild av Gunnar Smoliansky, recensioner, juridik, praktisk teknik med mera. Läs mer