Redaktionellt | 7 Maj 2020 | Jenny Morelli

”Som att jag befinner mig mitt i stormens öga”

Under vinjetten Fotografi i corona-tider samlar vi berättelser från samtiden. Fotografen Elisabeth Ubbe blev precis som många andra av med sina jobb på grund av corona. Då föreslog hon sin hemkommun Värmdö att hon skulle göra en samtidsdokumentation i bild och text under pandemin. 

”Som att jag befinner mig mitt i stormens öga”

Elisabeth Ubbe. Foto: Jenny Frejing

Kommunen sa ja så nu har Elisabeth Ubbe jobb fram till sista juni. Varje veckodag publicerar hon ett nytt personporträtt. 

 


”Viktigt att vi alla hjälper varandra nu”. Nok Saphawadee jobbar på som vanligt under coronapandemin och på restaurangen hon jobbar har de till och med fått lite mer att göra än vanligt. Intervjun med Nok Saphawadee kommer att publiceras här.

Berätta om vad du gör just nu?
Konkret fotograferar jag och intervjuar Värmdöbor för att bevara deras upplevelser av krisen. Det som känns speciellt är att vi är mitt i den. Det vanliga är ju att man gör reportage när något pågår eller att man går tillbaka efteråt och då har ju ofta mycket av det man upplever förändrats vilket gör att berättelsen blir annorlunda. Det är som att jag befinner mig mitt i stormens öga och kastas mellan upplevelsen av att nästan inget har ändrats till att tillvaron helt slagits i spillror. Jag är glad att jag har en bakgrund som barnmorska så att jag kan möta människorna på ett bra sätt och hantera berättelserna som de delar med mig. Vi hoppas även att de här berättelserna ska kunna skapa en känsla av samhörighet mellan människorna här, något som ju är extra viktigt under en svår kris då polarisering lätt uppstår.

Foto: Elisabeth Ubbe

”Inte rädd – men skräckslagen” Göran Olsén tittar till en av ugnarna i ugnshallen i Chamottehuset. Läs intervjun med Göran Olsén här.

Hur gick det till när du fick det här jobbet?
När jag insåg omfattningen av pandemin började jag fundera på om det skulle vara möjligt att göra ett sådant här projekt, så jag skrev en projektplan och presenterade min idé för kommunen. Eftersom jag hade gjort ett liknande projekt på DN (#RefugeeSweden) 2015 kunde jag visa det. Chefen för kultur- och fritidsnämnden blev direkt intresserad. Ganska snabbt enades vi, sedan var det bara att löneförhandla och dagen efter körde jag igång på heltid.

Foto: Elisabeth Ubbe

”Många har blivit mer solidariska”. Mattias Frammin jobbar på ambulansen i Mölnvik, ett arbete där trycket är hårt under pandemin: ” Jag känner mig ganska trygg, vi har bra utrustning och bra skydd och jag har märkt att många har blivit mer solidariska.” Intervjun med Mattas Frammin kommer att publiceras här.

Var och hur ska det visas?
Berättelserna publiceras på en speciell sida som kommunen byggt upp för projektet som fick namnet Min bild. De sprids även i sociala medier och visas i kommunhuset i en miniutställning, där bilderna byts ut vartefter. I höst kommer ett urval att bli en fotoutställning i Fotoparken i Gustavsberg, den utställningen kommer jag och fotografen Niclas Hammarström arbeta fram tillsammans.

Foto: Elisabeth Ubbe

”Jag vill klara skolan”. Loway Idris gymnasieskola har stängt och isoleringen är jobbig. På kvällarna brukar Lowai och hans kompisar spela amerikansk fotboll på Munkmoraplanen. Intervjun med Loway Idris kommer att publiceras här.

Hur väljer du ut personer att intervjua?
Eftersom jag bor på Värmdö och har jobbat på lokaltidningen så har jag ett brett kontaktnät och började med att lägga ut trådar i dem utifrån olika områden jag vill täcka in, som skola, vård, handel, kultur. Sedan har jag fått tips på personer och verksamheter som svarar på pandemin på olika sätt. Utgångspunkten är att det ska vara lokalboende personer och att jag vill få med så många olika personer och berättelser som möjligt för att skapa den mosaik av människor som samhället består av. Det går också att anmäla sig själv för den som vill vara med.

Foto: Elisabeth Ubbe

”Läskigt att smittan eskalerat så fort”. Sirpa Kuusela, undersköterska Djurö hemtjänst. Läs intervjun med Sirpa Kuusela här.

Hur tänker du kring din estetik- uttrycket i bilderna?
Personerna jag träffar får själva bestämma tid och plats vilket gör att jag hamnar i deras vardag., Min ambition är att den som är på bild och de som ser bilden möter verkligheten precis som den är. För mig känns det viktigt att skala av estetiken för att det ska vara autentiskt, snarare än att vänta in ett magiskt ljus. Jag tror på att verkligheten är stark nog och i enkelheten i mina porträtt tror jag att de flesta känner igen sig själv och sin egen situation. Mitt bildtänk i det här arbetet är kort och gott: Enkätbild/Lokaltidningsbild.

Foto: Elisabeth Ubbe

”Hjälper mot oron att fortsätta träna” Lollo Jansson är glad åt att kunderna börjat strömma till på utepassen och hoppas att den trenden kommer att fortsätta även efter pandemin. Intervjun med Lollo Jansson kommer att publiceras här.

Hur skyddar du dig?
Jag känner mig trygg, eller så trygg som man kan vara när ingen egentligen vet. Jag gör intervjuerna på telefon och håller avstånd när jag plåtar. Fotograferingstillfällena håller jag korta och jag tvättar händerna till förbannelse och har förstås handsprit i fickan.


Namn:
Elisabeth Ubbe
Bor: Värmdö
Hemsida: Elisabethubbe.se
Aktuell med: Min Bild, Värmdö Kommun

Läs och se fler porträtt och läs om personerna på bilderna som Elisabeth Ubbe porträtterat.

Dela din egen corona-berättelse med oss!

Vi planerar ett nummer med corona-fokus och söker alla slags fotografer, retuschörer och filmare som vill delta i en gemensam historisk skildring av vår alldeles särskilda samtid. Fotografisk Tidskrift vill veta vad du gör! Hälsningar Jenny Morelli, redaktör. Maila redaktionen@sfoto.se