Redaktionellt | 20 April 2023 | Jim Peter Elfström

Stewen Quigley till minne

Fotografen Stewen Quigley gick bort i vintras.Hans vän Jim Peter Elfström har skrivit en minnestext.

Fotografen, kulturmannen, entreprenören, inspiratören men framför allt vännen har lämnat oss. Stewen var en mångsidig man med stor kompetens och många idéer. Jag lärde känna Stewen på Kursverksamhetens kurs i Dokumentär fotografering 1973. Sedan dessa har vi följt varandra och varit vänner.

Foto: Lillemor Berg

Fotografen Stewen var orädd, kreativ, tekniskt skicklig och såg mest möjligheter. Jag har följt honom sedan starten som porträttfotograf. Han ställde ut sina bilder i skyltfönstret på Ö Ågatan i Uppsala, bilderna gjorde stort intryck på alla Uppsalabor och gjorde samtidigt etablerade Uppsalafotografer lite avundsjuka. Efter några år lockade reklamen och han tog vid ett tillfälle ett uppdrag som innebar att fota fönster. Han förstod inte hur stort det var förrän det kom en stor långtradare med släp och lastade ur massor med stora fönster som snabbt fyllde alla hans lokaler. Men det gick det också. Under 80 och 90 – talen när hela fotobranschen började gå på knä, expanderade istället hans företag Q-image. Han hade studio, labb, var först med E6 och C41, som vi Uppsala fotografer kunde nyttja. Och många är vi kollegor som bjöds på årliga kräftskivor och andra tillställningar. Stewen var den perfekta värden, det var alltid mycket trevligt och generöst.

Entreprenören Stewen var minst lika vass som fotografen. Han tog alla chanser. Reste över hela världen, gjorde företagsevent med bildspel och helikoptrar. Han hade ett stort förtroende hos många stora företag som Pharmacia, Atlas Copco, Bonniers m fl. Givetvis var det resultatet, hans personlighet, kreativitet och att han levererade jobben som gjorde att han fick stora jobb. Parallellt med alla dessa jobb hade Q-image en stor verksamhet med 13-15 anställda.

Kulturmannen Stewen, nyfiken och mångsidig. Han startade magasinet Biz&Art, ett kärt barn där många kulturpersonligheter blev sedda och presenterade för oss Uppsalabor. Och det blev många releaser uppe på Ö Slottsgatan. Galleri London var ett annat roligt projekt som han tillsammans med Uppsalafotografer och många fler delade under många år.

Stewen kommer att vara saknad av många. Han sörjs närmast av hustrun och arbetskamraten Lillemor, barn och barnbarn. Du Stewen var en person som såg andra människor, var generös, vänkär och alltid ville att alla skulle ha en trevlig stund. Tack Stewen för alla fina stunder och minnen.

Stewen Quigley  född 1 maj 2022- 6 feb 2023,